Daniel Bäckström är gruppledare för Centerpartiet och aktiv i riksdagens kristna grupp. Den 7 november stod det klart att han nu också är en av tre kandidater som kan ta över som partiledare efter Annie Lööf.

Tillsammans med de två andra C-riksdagsledamöterna Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok som också kandiderar till partiledarposten deltog han igår på en utfrågning i Piteå. Syftet var att kandidaterna skulle få chans att visa upp sig och prata politik innan valberedningen ”känner av” partiet för att lägga fram en slutgiltig partiledarkandidat att rösta om på en extrastämma den 2 februari.

En av frågorna som ställdes hade skickats in från Centerkvinnorna och handlade om Pride och samkönade vigslar.

”Skulle du gå längst fram i Pridetåget som tidigare partiledare gjort och kommer du att viga samkönade par?” löd frågan som först riktades till Bäckström som inledde sitt svar med några sekunders tystnad för att sedan upprepa frågan.

– Om jag kommer viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt.

”Men om du hade det?” tillägger moderatorn.

– Då kommer jag nog att behöva fundera på frågeställningen. Och kommer att ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna.

De andra kandidaterna, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok behövde däremot inte tid för eftertanke.

– Jag kommer fortsätta att gå i Pridetåget, jag var med första gången för 15 år sedan. Och det skulle vara fantastiskt kul att ha vigselrätt” säger Thand Ringqvist och tillägger att hon självklart skulle viga samkönade par.

– Jag skulle absolut gå längst fram i Pridetåget med stolthet. Det är en av de finaste sakerna vi har när man på gator och torg visar upp att alla människor är lika mycket värda, svarade Demirok och berättade att han faktiskt själv en gång ansökt om att få vigselrätt just för att ett samkönat par bett honom att viga dem.

Gick ut på Facebook med förtydligande

Tidigare idag gick Daniel Bäckström ut på sin Facebook med ett uttalande där han menar att grunden i hans politiska engagemang är alla människors lika värde och skriver att han inte hade hunnit reflektera över frågan.

” I Sverige får vi älska vem vi vill och leva som vi vill. Det gör mig stolt. För mig är kärleken otrolig vacker när två människor hittar varandra och vill leva tillsammans tills döden skiljer dem åt. Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag. Det betyder på inget sätt att jag inte skulle stå i första ledet och försvara rätten att älska vem man vill och den rättighetslagstiftning vi har idag” skriver Bäckström och meddelar att det är självklart att en partiledare för Centerpartiet ska gå med i Pridetåget i solidaritet.

Se filmen då Bäckström blir svarslös om samkönade vigslar och Pride nedan.