Den 29 september var UNAIDS-chefen och FN:s undergeneralsekreterare Winnie Byanyima i Stockholm för en dag av inofficiella möten. Hon besökte UD och biståndsmyndigheten Sida. Hon träffade RFSL och RFSU. Då var Sverige mitt i skiftet och inom loppet av tre veckor skulle Tidöavtalet presenteras och den då tillträdande statsministern Ulf Kristersson skulle bilda regering.

– Sverige är en väldigt viktig samarbetspartner till UNAIDS. Ni är en av de äldsta och lojalaste finansiärerna för vårt arbete att bekämpa aids och jag är här för att få en bild av vad vi kan förvänta oss av den nya regeringen.

Hon säger att Sverige har spelat en roll som vi ska vara stolta över, för genom att stötta arbetet mot aids har vi också stöttat en global kamp för mänskliga rättigheter.

Att avkriminalisera homosexualitet stoppar aids

– UNAIDS handlar i grunden om just mänskliga rättigheter och människans värdighet. Den stora majoriteten av de som fortfarande smittas av hiv och som dör i aidsrelaterade sjukdomar är de som inte har tillgång till förebyggande medel och mediciner. Det är ofta människor vars rättigheter har förnekats. Det är tjejer och unga kvinnor i Afrika vars liv tyglas av kulturer där de är underordnade män och pojkar, och det är hbtq-personer över hela världen.

För att nå målet och få slut på aidsepidemin till år 2030 arbetar de för att ändra lagar och policys som stoppar marginaliserade grupper från att ta del av den vård de har rätt till. UNAIDS utför påverkansarbete på samhällsnormer och stärker civilsamhället och gräsrotsrörelser för att ge dem makt över sin egen hälsa och kapacitet att ta hand om varandra.

UNAIDS-chefen Winnie Byanyima med Conroy Wilson, kreativchef för Ashe Performing Arts i Kingston, Jamaica, den 7 november 2022

– Vi ger till exempel homosexuella män kunskap att testa varandra för hiv och själva ge behandling. På det sättet får de sin vård med värdighet och behöver inte uppsöka sjukvården i länder där stigmat mot homosexuella är starkt.

Byanyima påpekar att det idag finns över 70 länder där homosexualitet fortfarande är kriminaliserat och säger att det är det som stoppar homosexuella från att testa sig, köpa kondomer eller få tillgång till PrEP.

Byanyima ser att Sverige har en viktig roll framåt

– Det är just de här lagarna som vi försöker få bort och vi har faktiskt lyckats i flera länder. Och det arbetet har Sverige varit med och stöttat.

I vårt samtal blir det en hel del Sverige-hyllningar. Dels för vår bakgrund som stark samarbetspartner till UNAIDS och för att vi har kommit långt med hiv-förebyggande åtgärder och vård nationellt. Sverige var till exempel först i världen med att redan 2015 nå UNAIDS ”90-90-90-mål” (90 procent av de som lever med hiv ska vara diagnostiserade, 90 procent av de diagnostiserade ska behandlas med hivläkemedel, 90 procent av dessa ska ha så låg virusnivå att den inte är mätbar). Just därför menar Byanyima att det är viktigt att Sverige fortsätter att vara ledande i arbetet globalt.

– Ni har verkligen sjukdomen under kontroll i ert land därför handlar det främst om att fortsätta stötta utvecklingsländer som fortfarande slåss för att vinna. I vår senaste rapport ser vi att det globala försvaret mot hiv är i fara. Vi ser att antalet nya smittade ökar i stället för att minska i vissa regioner. Särskilt i Afrika och de extra sårbara grupperna flickor, unga kvinnor, män som har sex med män och transpersoner. De behöver mest stöd i kampen mot aids.