”Sluta utvisa hbtq-personer till förföljelse”

Almedalsveckan är i full gång och RFSL och RFSL Ungdom är på plats och i år ligger deras fokus på asylpolitiken och asylsökande hbtq-personers rättigheter.
”Vi kräver att Sverige slutar utvisa hbtq-personer till förföljelse, att utlänningslagen ses över för att undanröja motstridiga formuleringar, att tillämpningen av lagstiftningen blir rättssäker och att Sverige följer UNHCR:s riktlinjer och EU:s nya asyldirektiv, som vi förbundit oss att följa.” Skriver de i ett pressmeddelande.

Igår talade de med Miljöpartiets Maria Ferm, riksdagsledamot som bland annat har ansvar för asylpolitiken. Såhär svarade hon på frågan om vad hon tycker om den rådande lagstiftningen.

– Jag tycker att det finns mycket som är bra med lagstiftningen sedan förändringen från 2006 då förföljelse utifrån sexuell läggning eller kön kom in. Samtidigt är det oacceptabelt att folk utvisas till länder där de riskerar förföljelse eller länder där det finns kriminaliserande lagstiftning. Det är inte heller okej att folk ska tvingas åka tillbaka och hålla sin identitet hemlig. Miljöpartiet har lagt riksdagsmotioner på det här området och vi vill granska hur bestämmelserna om skydd mot förföljelse på grund av sexuell läggning och kön följs.


RFSL och RFSL Ungdom uppmanar Miljöpartiet att använda sin förhandlingsposition med regeringen till att tydligare stå upp också för asylsökande hbtq-personers rättigheter. Vi förutsätter också att vi nu får se Miljöpartiet driva frågan i valrörelsen.

För att läsa mer om vad Maria Ferm svarade RFSL och RFSL Ungdom klicka här.