Fyra minuter innan midnatt den 19 november kom en 22-årig man in på en av de två gayklubbarna i den konservativt lagda staden Colorado Springs i USA. Han öppnade eld och på bara ett par minuter hade han dödat fem och skadat ytterligare 25 personer innan han tacklades ner av två klubbgäster.

Den misstänkte 22-åringen sitter nu häktad och dådet utreds som ett hatbrott.

Medgrundaren och klubbägaren Nic Grzecka har deltagit i flera minnesstunder och delat sin analys om hur hatet mot regnbågsrörelsen i USA har eldats på av politikers retorik mot till exempel dragshows.

– Det är en annan sak att gå längs en gata hand i hand med min pojkvän och bli spottat på än att en politiker anklagar dragqueens för att grooma barn. Jag blir hellre spottad på än att utsättas för den typen av hat som kan eskalera till situationen vi är i idag, sa Grzecka till AP en vecka efter skjutningen.

Ska öppna upp klubben

Till NRP avslöjar han nu att Club Q som stått öppen för hbtq-rörelsen i över 20 år ska öppna återigen så snart som möjligt. Det menar han är en viktig del för att communityt ska kunna läka och resa sig.

– Vi arbetar med att få iordning en annan lokal som vi har i detta nu. Då kan vi få våra anställda tillbaka i arbete och ge folk deras utrymme tillbaka.

– Vårt community har helhjärtat utryckt behovet av den plats vi har tillgodosett med Club Q. Och vi ska bygga upp det igen, på ett eller annat sätt.

Ett hav av blommor utanför Club Q.