USA:s tidigare president och den aspirerande republikanske presidentkandidaten Donald Trump tycker att USA har gjort en dålig affär med Ryssland genom att byta basketspelaren Brittney Griner mot ”dödens köpman” Viktor But.

Viktor But är en tidigare KGB-major och rysk vapenhandlare som dömdes till 25 års fängelse av en domstol i New York 2011 för att ha tillfört mängder av vapen till flera av världens stora konflikter, bland annat har han sålt vapen till den colombianska Farc-gerillan. Han greps i Thailand tre år tidigare och lämnades ut till USA.

På det kontroversiella amerikanska nätverket Truth Social som Trump själv var med och grundade efter att han stängts av från Twitter, kritiserar sonen Donald Trump Jr. torsdagens fångbyte och passar på att kalla Griner för en ”fruktansvärd USA-hatare”, vilket Newsweek har rapporterat om.

”Ingen fixar en bättre deal än Biden. Vi får en fruktansvärd USA-hatande WNBA-spelare samtidigt som Ryssland får en internationell vapenhandlare” skriver Trump Jr.

Donald Trump själv håller samma linje som sonen och menar att ”bortskämda” Griner får skylla sig själv för att ha varit i Ryssland ”fullproppad med droger”, en åsikt som han framförde i The Clay Travis and Buck Sexton Show.

”Hon gick in där fullproppad med droger i ett främmande territorium där de är väldigt petiga med droger. Det här låter definitivt inte som ett särskilt bra utbyte eller hur? Han (Viktor But) är en av de absolut värsta i världen och han ska få sin frihet för att en bortskämd person åker till Ryssland med droger”.