Det extremt kritiserade världsmästerskapet i Qatar lider mot sitt slut och på söndag spelas den stora kronjuvelen på VM-verket på Lusail Stadion. Men endast en fem minuters bilfärd bort från festligheterna råder en annan stämning – här ligger omvändelseterapi-mottagningen Wifaq som finansieras av den qatariska staten, vilket Pink News har rapporterat om.

Wifaqs officiella syfte är ”social rehabilitering” för att patienter ska klara ett ”stabilt och sammanhållet familjeliv”.

Enligt hbtq-aktiviten Peter Tatchell, som tidigare i år greps under det som kallats för ”Qatars första hbtq-demonstration” så kan omvändelseterapin pågå i flera månader.

”En ung homosexuell qatarisk man berättade för mig att han fick gå igenom ett omvändelseterapi-program. Han blev så traumatiserad av det och av den ihärdiga homofobin som han upplevt i Qatar att han till slut tog sitt eget liv”.

Vidare berättar Tatchell att de flesta som tvingas genomgå omvändelseterapi i Qatar tas till mottagningen av sin egen familj, men att det också finns dokumenterade fall där hbtq-personer dömts till omvändelseterapi som en del av ett straff.