2017 blev Leo Varadkar Irlands första öppet gay premiärminister. Vid valet 2020 klev han ner från posten efter att ha slutit ett avtal om delat ledarskap med koalitionspartiet Fianna Fáil vars ledare Micheal Martin fick sitta som premiärminister under mandatperiodens första två år.

I lördags var det skiftbyte och alltså dags för Varadkar att ta över stafettpinnen för de nästkommande två åren och därmed har Irland återigen en öppet gay premiärminister.

Varadkar kom ut 2015 i en intervju med RTE Radio 1. Då var han Irlands hälsominister och landet stod inför en folkomröstning om samkönade äktenskap.

”Jag är en homosexuell man, det är ingen hemlighet men inte heller något som alla vet om eller som jag har pratat om offentligt tidigare. Det är inget som definierar den jag är. Jag är ingen halv-indisk politiker, jag är ingen läkar-politiker och inte heller en gay-politiker. Det är helt enkelt en del av allt jag är” resonerade Varadkar i radiointervjun 2015 för att sedan göra klart var han stod i den då brinnande frågan om samkönade äktenskap.

”Jag vill att folkomröstningen för samkönade äktenskap ska gå igenom eftersom jag vill vara en jämlik medborgare i mitt land, i det land där jag är en del av regeringen. Och idag är jag inte en jämlik medborgare”.

Sedan 2015 är Varadkar tillsammans med hjärtläkaren Matthew Barrett.

Matthew Barrett och Leo Varadkar fick kungligt besök från det brittiska kronprinsparet 2020.