Den 11 november var Drag Queen Story Hour-duon Lady Busty och Miss Shameless på biblioteket i Eslöv för att hålla i två sagostunder för barn.

Lady Busty minns besöket med värme och berättar att de läste bilderboken Konrads klänning för två- till fyraåringarna och Uppfinnar-Johanna och skrämselmaskinen för fyra- till sjuåringarna.

– Även kommunpolitikern Ted Bondesson dök upp på det första evenemanget för två- till fyraåringar och iakttog men gick direkt efter den, säger Lady Busty till QX.

Upplevelsen lämnade ett starkt intryck i SD-politikern Ted Bondesson som tog den passerade sagoläsningen upp till debatt i Eslövs kommunfullmäktige under gårdagen genom en fråga till kultur och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M).

– Problemet är att dragqueens har starka kopplingar till vuxenunderhållning, på normkritisk och ideologisk grund och ofta med sexuella teman. Det är bara att lyssna på artistnamnet i det aktuella fallet Lady Busty och Miss Shameless Whinewhore, eller på svenska fröken bystig och fröken skamlös vinhora, framförde Bondesson och drog sedan paralleller till ökningen av antalet unga med könsdysfori i Sverige.

– Att utsätta barn och unga för dessa normkritiska och ideologiska tankar innan barnen är mogna för det medför en indoktrinering som får dem att ifrågasätta sig själva, sitt kön och sin identitet, menade Bondesson och tillade att det ”knappast är långsökt” att ökningen av unga med könsdysfori är kopplat till propaganda som ”denna typen av event är en del av”.

Hans resonemang fick mothugg av flera politiker, däribland Christine Melinder (M) som slog fast att hon har ”fullt förtroende” för att bibliotekschefen kan fatta beslut om vilka evenemang som ska erbjudas.

Bondessons partikollega Ronny Thall (SD) kom därefter till svordomsladdad undsättning och fick en tillsägelse för sitt språkbruk vid talarpodiet.

– Ska vi utsätta barnen för det här? Jag har inget emot vad vuxna pysslar med överhuvudtaget, men när vi låter ett sådant här arrangemang vara för barnen. Låt barnen för i helvete vara ifred. De är ju oskyldiga varelser, blanda inte in vuxenlekar i deras uppväxt. Låt dem vara ifred för fan. Det är inte klokt rent ut sagt att det här ska få förekomma. Låt barn vara barn. Sen vad vuxna gör i sina sovrum det ger jag fullständigt fan i.

Vidare riktade han sig mot de som ”ger sig på Sverigedemokrater som grupp”.

– Vi har inte några problem med de som är homosexuella överhuvudtaget. Jag tycker det är deras ensak, helt och hållet. Så kom inte med sådant jävla trams.

När Thall blir ombedd att kontrollera sitt språk argumenterar han att man ibland måste ”få ta till”.

– När man bli anklagad för att ha någon bögfobi tycker jag att det har gått för långt.

Även Kristdemokraten Samuel Estenlund hakade på den kritiska sidan och sa att politiker i Eslöv kan komma att behöva bryta ”armlängds avstånd principen” när det kommer till drag.

– När det gäller just de här dragqueen-storys så är det just en företeelse som är importerat från USA. Där har det blivit så att man grävt ner sig i skyttegravar i debatten och det har gått så långt att man i öppenheten och allas lika rättigheters-namn tycker att det är lämpligt att dra med små barn på riktiga dragshows, som uppenbarligen är saker som barn inte ska vara delaktiga i.

– Jag säger inte att det är dit vi är på väg i Eslöv men jag tycker vi ska ha med oss det.

Estenlunds koppling var däremot inget som kultur och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M) imponerades av.

– Samuel jag tror du blandar ihop sakerna, här pratar vi om Dragqueen Story Hour. Sagoläsning i en timme anpassat för barn mellan två till sju år. Inte någon dragshow. Det är väldigt väldigt stor skillnad.