Homo- och bisexuella män varnas för ny allvarlig sjukdom

Det är en form av hjärnhinneinflammation som är luftburen och hittills har sju personer i USA avlidit av sjukdomen och 22 personer har smittats av meningokock typ C som den heter sedan 2010.

– Det är en sjukdom som man ska ha stor respekt för. För det kan gå väldigt fort och sluta väldigt illa om man inte tidigt tänker på att det kan vara den här sjukdomen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till P3 Nyheter, Sveriges Radio.

Eftersom att det är en luftburen smitta handlar det inte om att den enbart angriper män som har sex med män utan det är där smittan figurerar. Sjukdomen sprids alltså inte via sex.

– Det finns ingen som helst anledning att tro att den här bakterien inte kan spridas utanför den här gruppen. Utan jag tror att man ska ta det här som en signal att den sprider sig i den här sociala gruppen, på samma sätt som man kan se att andra typer av meningokocker då och då sprider sig på skolor, säger Anders Tegnell till P3 Nyheter, Sveriges Radio.

Symtomen är ofta hög feber och huvudvärk. Har du symtom och har nyligen besökt Berlin eller Paris bör du söka vård så snabbt som möjligt.
– Det är viktigt att man får rätt behandling tidigt och då kan man behandla den här sjukdomen på ett väldigt bra sätt, säger Anders Tegnell till P3 Nyheter.

Risken att drabbas av sjukdomen är inte så stor.
– Den är väldigt väldigt liten. Vi måste komma ihåg att vi har sett ett 30-tal fall i New York under de här åren och nu har vi sett sju fall i Europa under ett halvårs tid. Så att risken på individnivån är väldigt liten, säger han.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5595020