Den 20 november 2003 knivhögg Amber McLaughlin sin tidigare flickvän till döds. Kroppen hittades efter att McLaughlin lett polisen till en plats intill Missourifloden nära Saint Louis där hon hade dumpat kvarlevorna.

Hon dömdes skyldig till mordet 2006 av en jury och domaren bestämde att hon skulle avrättas, en avrättning som ska ske genom en dödlig injektion idag.

McLaughlin kom ut som trans för tre år sedan. Den tidigare fången och transkvinnan Jessica Hicklin har lärt känna McLaughlin och är enligt Time som en mentor för henne och andra intagna kvinnor med transidentitet. Till Time beskriver Hicklin henne som en ”smärtsamt blyg personer” som började komma ut ur sitt skal efter att hon transitionerade.

– Hon bjöd alltid på ett leende och ett pappa-skämt. När man pratade med henne kunde man räkna med att få höra ett pappa-skämt, säger Hicklin till Time.

McLaughlin har inga fler möjligheter att överklaga avrättningen. Hennes enda chans nu är att guvernören Mike Parson ger henne en benådning.

Redan i december skickade McLaughlins advokat Larry Komp in en ansökan om benådning till guvernören där man lyfte en traumatisk barndom och psykisk ohälsa som skäl att ändra straffet.