Enligt tidningen the guardian hittades Eric Ohena Lembembe i sitt hem död på sin säng. Hans fötter skall ha varit brutna och hans händer, fötter och ansikte skall ha varit sönderbränt.

””Eric var en modig person som kämpade offentligt för hbt-personers och personers med hiv rättigheter. Han utsattes för en fasansfull och brutal attack. Många andra hbt personer i Kamerun har utsatts för liknande våldsamma hot och angrepp. Flera sitter i fängelse för att de haft samkönade relationer. Roger Jean-Claude Mbede fängslades för tre år sedan för att han skickade ett sms till en annan man där han skrev: ”Jag älskar dig”. Han fick tre år för att ha uttryckt kärlek. Det är otroligt, ”säger människorättskämpen, Peter Tatchell, VD för ”Peter Tatchell Foundation”.

Fakta Kamerun.
Sexuella kontakter mellan personer av samma kön är kriminaliserade och bestraffas med fängelsestraff på mellan sex månader och fem år samt med böter på upp till 200 000 francs. Om handlingen sker med en person som är mellan 16 och 21 år fördubblas straffet.

Samkönade par erkänns inte i lag och det finns inget lagstadgat skydd mot diskriminering eller hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Källa: RFSL