”Jag har känt mig manad av Gud att dela den här storyn” säger den tidigare pingspastorn Josef Barkenbom i en av alla filmer som han delat på sociala medier. I videon berättar han sedan om när en kompis kom ut som gay till honom över en kopp kaffe i Los Angeles.

”Jag sa till honom med så mycket respekt jag kunde: Jag tror inte att du ska förneka dina känslor men jag tror inte heller att du ska ge dig hän för dina känslor. Jag tror faktiskt att man ska ifrågasätta sina känslor. Jag tror att man kan och att man ska leda sina känslor” resonerar Barkenbom som också titulerar sig som kristen influencer och fortsätter:

”Sen sa jag något som jag tror kommer trampa några av er på tårna, och det var: Jag tror inte att du är född som homosexuell. Jag tror inte att man föds som det. Om man nu var född så för att man känner så, så skulle man då också vara född som kleptoman bara för att man någon gång känner för att sno något. Eller född som mytoman för att man känner för att ljuga ibland”.

Men det är inte denna film från 2021 som rört upp en mindre storm som snart ska prövas i tingsrätten. Det är en annan film som han publicerade sommaren 2022 efter en granskning från Aftonbladets avslöjat att flera pingstpastorer erbjöd omvändelseterapi till homosexuella.

”Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi, ikväll 19.00 i Pingstkyrkan i Solna. Vi har Midweek, vi kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus” sa han i videon som han själv menar problematiserade ”det högaktuella begreppet omvändelseterapi” på ett ”humoristiskt sätt”.

Efter Barkenboms humoristiska problematiserande blev han arbetsbefriad från Pingstkyrkan i Solna, och från och med den 1 december 2022 blev han också uppsagd på grund av arbetsbrist. Men det är en orsak som Barkenbom inte köper och menar att han har blivit av med sitt jobb på grund av att han inte har en nutida syn på Bibeln.

”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan. De finns en cancel culture mot predikanter och röster som tror på klassisk kristen tro” skriver Barkenbom i en lång text på Facebook där han förklarar varför han bestrider sin uppsägning och uppmanar fler kristna att ”våga strida och ta kampen”.

Skulle det inte gå vägen för Josef Barkenbom när fallet prövas i rätten så behöver han i alla fall inte oroa sig för att åka på rättegångskostnader. Det har nämligen den förmögne kristne profilen Kjell-Roger Holmström som är en av huvudägarna till tidningen Världen idag lovat att betala, tillsammans med advokatkostnader. Som hjälp i Barkenboms slag för ”klassisk kristen tro” har han advokaten Percy Bratt, som för övrigt representerade pingstpastorn Åke Green när han stämdes för hets mot folkgrupp efter att ha predikat att homosexuella är ”en cancersvulst på samhällskroppen”.