Det är tredje gången hon är i Vilnius på ett hbtq-arrangemang. Första gången var 2010.
– Vi var då 400 i Prideparaden och det var ännu fler poliser som skyddade oss och tusentals motdemonstranter. Allt detta våld och hat mot några hundra, som bara ville manifestera mänskliga kärlek. Det var en ögonöppnare för mig!

Varför Baltic Pride?
– Som EU-minister och liberal är det min plikt att stötta mänskliga rättigheter i hela EU. Om utländska politiker medverkar hjälper det också ofta arrangörerna att få Pride-tillstånd. Att få genomföra en Prideparad är ett lackmustest på frihet i Europa, då det handlar om yttrandefrihet.

På lördag är det parad som för första gången får hållas mitt i staden. Tidigare har den ägt rum inomhus eller utanför stadskärnan.

Varför ditt stora hbtq-engagemang?
– Det handlar om mänskliga rättigheter. Jag tror att för mig och många i min generation av politiker är hbtq-frågorna att jämställa med tidigare generationers kamper.

Vilka utmaningar finns på hbtq-fronten i EU?
– Alldeles för många! Vi har länder som ligger pinsamt efter, där det finns svagt stöd från politikerna att skapa mer liberala lagar. Generellt så är det viktigt att frågor som rör transpersoners situation inte glöms bort.

Vad gör du som EU-minister?
– Jag försöker införa årliga tuffa granskningar av mänskliga rättigheter i EU. Jag vill att länder som stoppar Pride ska kunna få betala skadestånd. Det ska svida i plånboken att trampa på mänskliga rättigheter.

Du invigningstalade förra året på Stockholm Pride. Ska du vara med i år?
– Självklart! Jag har deltagit sedan 1990-talet och i år ska jag gå i paraden och hålla i ett seminarium om hur det står till med äktenskapsfrågan i EU-länder.


På Prideonsdagen klockan 14.00 håller Birgitta sitt seminarium ”Kärlek på lika villkor”