13-årige Lucas, hemmahörande i den lilla nordöstra kommunen Golbey nära staden ​Épinal, tog sitt liv genom hängning lördag den 7 januari. Enligt pojkens anhöriga hade han under flera månader utsatts för homofobisk mobbning av sina skolkamrater.

Trakasserierna har enligt Le Monde rapporterats till ansvarig skolmyndighet.

Nu har åklagare i Épinal inlett en förundersökning om huruvida trakasserierna i skolan haft avgörande koppling till Lucas beslut att ta sitt liv. Enligt franska medierapporter är pojkens dagböcker en del av utredningsmaterialet där han har skrivit om skolkamraternas homofobiska trakasserier och även, vid minst ett tillfälle, skrivit att han funderat på att avsluta sitt liv, skriver France Bleu.

Frankrikes utbildningsminister Pap Ndiaye har kommenterat tragedin på Twitter.

”Alla mina tankar går till Lucas, en elev på L. Armand College i Golbey, till hans familj och till hans vänner. Jag tänker på alla elever som trakasseras. Deras förtvivlan lägger grunden till min beslutsamhet att förebygga all form av mobbning. Inget barns liv ska ta slut genom självmord” skriver Ndiaye.

Även oppositionsledaren för Republikanerna, Eric Ciotti, skriver om Lucas på Twitter.

”Bottenlös sorg för Lucas, en 13-årig elev från L. Armand College i Golbey som avslutade sitt liv förra lördagen. Han utsattes för trakasserier i sin skola på grund av sin sexuella läggning. Det är vår skyldighet att slåss mot all form av homofobi!”

Lucas begravning ägde rum i lördags, en vecka efter han hittades död. Ceremonin var privat för familj och andra närstående. Samma dag gick invånare i kommunenen ett fackeltåg för att hedra pojkens minne.