Ett lagförslag som ska klassa dragqueens och dragshows som ”vuxen innehåll” har röstats igenom Arkansas kommitté för lokala frågor, vilket Göteborgs-Posten var först att uppmärksamma i Sverige. Nästa vecka ska delstatens senat få säga sitt, och om de blir grönt ljus även där skulle det innebära att det blir förbjudet att som biologisk man klä sig i feminint kodade kläder och vistas nära barn. Förbudet skulle även gälla för biologiska kvinnor att klä sig i maskulint kodade kläder runt barn.

Det internationella konceptet Dragqueen Story Hour – där drugor läser sagor för barn på bibliotek och skolor – har länge varit under attack från konservativa och högerextrema i USA. I juni stormades till exempel en sagostund på ett bibliotek i norra Kalifornien av det som polis beskrev som ”extremt aggressiva män” med kopplingar till Proud Boys bärande tröjor med bilder på automatvapen.

Debatten har i någon mån direktimporterats till Sverige under förra året där det svenska kapitlet av drag-sagostunden har mötts av kritik och rop om förbud mot evenemanget från lokalpolitiker. Den svenska debatten om sagoläsande dragqueens tog sig tidigare i veckan hela vägen till interpellationsdebatt i Sveriges riksdag där SD-politiker argumenterade att konceptet var sexualiserat innehåll.