Sedan 2019 har ett hiv-vaccin från det amerikanska läkemedelsföretaget Janssen genom Johnson & Johnson testats i en fas-3 studie, vilket är slutskedet för ett läkemedel eller vaccin innan det kan godkännas och göras tillgänglig på marknaden.

Vaccinet som gick under namnet Mosaik testades på 3 900 personer bestående av cismän och transpersoner som hade sex med cismän och transpersoner. Försökspersonerna bodde utspridda i 50 städer i nio olika länder i Nordamerika, Sydamerika och Europa. En del av försökspersonerna fick ett placebo-vaccin och övriga fick mosaik-vaccinet. Efter en större granskning av effekterna konstaterades att det tidigare lovande vaccinet var ofarligt, men också effektlöst.

– Det är en besvikelse, säger Anthony Fauci, immunolog och tidigare medicinska chefsrådgivaren till USA:s president till The Times men poängterar att det faktum att Mosaik-vaccinet visat att det är ofarligt ändå ger hopp för fortsatt forskning.

– Den ultimata förebyggande åtgärden för alla infektioner, speciellt virusinfektioner, är vaccin som är säkra och effektiva. Därför kommer forskningen att fortsätta på alla sätt möjliga.