Det var svajiga Pride-tider i Kalmar förra året. Under våren meddelade föreningen Kalmarsund Pride, som styrt festivalen sedan 2015, att de skulle lägga ned. Anledningen var att för få personer var villiga att arrangera sig i arbetet.

I början av sommaren avslöjade Kalmar City och Stadsmissionen att de tänkte återskapa Kalmar Pride och regnbågsfesten blev av trots allt i september.

Efter det har Kalmar Prides vara eller icke vara hängt i luften. Tills igår då Länsstyrelsen gick ut med att de nu tar på sig uppdraget som Pride-arrangörer. På Facebook skriver Länsstyrelsen Kalmar om beslutet och konstaterar att de är i uppstartsfasen men att festivalen planeras äga rum den 18-24 september 2023.

Meddelandet avslutar de med att föregå eventuella negativa åsikter om att en myndighet ger sig in som Pride-arrangör genom att lista varför Pride är meningsfullt.

”Och om du nu undrar varför det behövs en särskild vecka så är det enkla svaret:

– Tills dess att vi har ett samhälle, en skola, ett arbetsliv och en vardag där hbtqi+personer har samma villkor och förutsättningar för ett bra liv som cis-personer så behövs en pridevecka.
– En pridevecka och en manifestation under prideflagg hjälper till att sprida uppmärksamhet och skapa förutsättningar för kompetens och konkreta insatser.
– Utan spaning – ingen aning! Veckan hjälper oss med ett särskilt ljus på en särskilt utsatt grupps rättigheter” skriver de på Facebook.