Det var under lördagen som en privatperson hittade 16-åriga Brianna Ghey död i Linear Park i Culcheth, Chesshire, Storbritannien. Hennes kropp hade utsatts för flera knivhugg och hon förklarades död på platsen. Kort därefter kom rapporter om att två 15-åringar från området, en pojke och en flicka, anhållits för mordet.

Polisen jobbar nu med att fastställa ett motiv för mordet, och uppmanar allmänheten att rapportera om de sett något i samband med mordet. Men de behandlar det alltså inte som ett hatbrott.
– Just nu finns det inget som tyder på att omständigheterna kring Briannas död är hatbrottsrealterade säger Cheshires kriminalkommissarie Mike Evans.
Men i ett tidigare uttalande, gjort i söndags, hade samme Evans sagt att mordet var riktat mot just Brianna, och att det inte fanns någon anledning att allmänheten skulle känna sig rädda.

Samma poliskårs Adam Waller fick sedan gå ut och lugna: “Jag förstår att incidenten skapar oro. Jag är medveten om att det florerar rykten online, men jag skulle uppmana folk att inte spekulera.”

Under måndagen hade ett flertal blomsterarrangemang placerats i samma område som Brianna hittades och det börjar koka i sociala medier angående polisens hatbrotts-förnekande. På HBTQ-tidningen Attitudes Insta-konto var det många av kommentarerna som menade hur detta inte kan behandlas som ett hatbrott: ”Självklart är detta hatbrottsrelaterat. De som jävlarna! Stackars flicka, Bara för att hon levde sin sanning.” skriver exempelvis signaturen bigred685.
En total fars. Hur kan de ens säga så med trovärdigheten i behåll efter ett en transkvinna dött, när vår nation har en osund besatthet av att göra transpersoners liv olyckliga, eller till och med icke levnadsbara”, skriver en annan.

Brianna Ghey hade ett populärt TikTok-konto med 11 000 följare där hon dansade och mimade till musik. Strax innan sin död hade hon lagt upp ytterligare ett klipp och i detta har tusentals nu kommenterat och beklagat tonåringens död.