De arrangerar Belgrade Pride, men förra året förbjöds Prideparaden i Belgrad två dagar innan den skulle hållas. Då var EU-minister Birgitta Ohlsson på plats.

Det är Folkpartiets HBT-liberaler som bjudit ner Goran och Pavle och när Pride äger rum mellan den 20 och 29 september i Belgrad, kommer HBT-liberaler att finnas på plats.
– Det är viktigt att politiker och internationella gäster besöker oss, för det sätter press på vår regering, säger Goran.

Den 28 september ska paraden i Belgrad hållas, men ingen vet om den kommer att förbjudas eller inte.
– Vi har inte fått några signaler alls ännu, säger Goran.
– Serbien har ansökt om EU-medlemskap, så det kommer inte att se bra ut om paraden förbjuds igen, säger Mats Nordström.

2010 var den senaste paraden, men tusentals motdemonstranter fanns på plats och tusentals poliser omringade det lilla området som paraden hölls på. Därefter eskorterades paraddeltagarna bort av polisen, det var för farligt för dem att ta sig därifrån själva.

Hur är det att vara hbtq-person i Serbien?
– Det är svårt. Jag har flera vänner som blivit slagna. Man kan bli slagen, bara för att man antas vara gay. Hälften av alla Stockholmsmän skulle kunna antas vara gay av huliganerna och extremisterna hos oss. Det räcker med ett visst klädesplagg eller en viss frisyr, säger Goran.

Kan man vara öppen?
– Haha, för vem då? Man kan göra allt bakom fyra väggar, men det måste stanna där, säger Goran.

Vad har ni lärt er under Stockholm Pride?
– Allt! Vi drömmer också om att få ha en pride park. Det var som ett sagoland, med alla konserter och glada människor. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det. Tänk att få ha en pride park! Det är något som vi drömmer om! Och till och med bussarna hade regnbågsflaggor, säger Pavle.

Vad kan vi lära oss av er och Belgrad Pride?
– Att ni ska vara stolta över det ni har och se till att uppskatta det.

Varför är Pride viktigt?
– Det är viktigt att gå ut på gatan och visa att man är stolt över sig själv. Det finns ingen anledning att skämmas för den man är.

Mats Nordström från HBT-liberaler.
Mats Nordström från HBT-liberaler.