Barn till hbt-familjer i Ryssland riskerar att bli omhändertagna

Just nu pågår en debatt i Ryssland om att myndigheterna ska omhänderta barn som lever i hbt-familjer. Hittills är det endast diskussioner men den ryska journalisten och författaren Masha Gessen, som lever som öppet lesbisk tillsammans med sin flickvän och tre barn i Moskva, flyr nu landet. Det skrev hon i den omtalade debattartikeln ”Därför måste jag lämna Ryssland” som publicerats i bland annat DN och The Guardian.

Vad de än menade med homosexuell propaganda så var jag nog skyldig till det. Jag hade två barn och ett tredje på väg (min flickvän var gravid) vilket innebar att jag förmodligen propagerade inför minderåriga Och detta innebar i förlängningen att lagarna faktiskt kunde tillämpas mot mig. Först skulle jag anhållas för lagbrott och bötfällas, och därefter skulle socialtjänsten oundvikligen gripa in.”. Så skrev Masha Gessen i debattartikeln.

Hon berättar även att hon har blivit nedslagen utanför det ryska parlamentet och att hon inte längre ses som en journalist utan som en ”rosa triangel” och att det fick henne att inse att hon inte längre var säker i Ryssland.

Min familj skall flytta till New York. Vi har pengarna och papperen som behövs för att kunna göra det med relativ lätthet – i motsats till tusentals andra hbtq-familjer och individer i Ryssland.”

Fotnot: Den rosa triangeln bärs av personer som är emot fascism i Ryssland och grundaren till idén var Masha Gessen. Rosa triangeln var en symbol nazisterna i Tyskland tvingade homosexuella koncentrationslägerfångar att bära. Läs mer om detta i nyöversatta ”Männen med rosa triangel”, av Heinz Heger