De politiska markeringarna mot den ryska antihomolagstiftningen har i takt med VM i friidrott och diskussionerna inför OS i Sotji växt i styrka fått regeringsledamöter att uttala sig allt mer tydligt.
Carl Bildt (m) twittrade kort men bestämt, Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle (liberalerna) tog i veckan tydligt ställning mot de ryska antihomolagarna, President Obama har markerat mot ryska lagarna och i veckan gick danska regeringen via utrikesminister Villy Søvndal (sf) ut och varnade ryska regeringen att Danmark kommer lyfta antihomolagarna i Europarådet och FN om landet fortsätter den väg hittills valt.
– Vi kommer kräva att Ryssland lever upp till sina internationella åtaganden, sa Søvndal i uttalandet.
Under lördagen fanns Finlands Kultur och Idrottsminister Paavo Arhinmäki (Vänsterförbundet) på plats i Luzjnikistadion i Moskva i samband med ett möte med sin ryske kollega, Vitalij Mutko.
När Emma Green Tregaro gick upp i hopp-finalen valde Arhinmäki att inte bara heja på henne i god nordisk anda med en finsk flagga utan även att vifta med regnbågsflaggan.
På sin facebooksida skrev sedan Paavo Arhinmäki enligt Hbl.fi: Jag diskuterade i dag med Rysslands idrottsminister om att antihomolagen i Ryssland väcker mycket motstånd ute i världen.