Föreningen för sexuella minoriteter och könsminoriteter i Svenskfinland, Regnbågsankan, meddelar idag att Petra Nysten anställs på ett deltidsvikariat som verksamhetskoordinator.
–Jag är väldigt glad över att få jobba med mänskliga rättigheter inom ett område jag brinner för. Jag hoppas kunna bidra till föreningen, speciellt i de intressanta tider vi lever just nu med en allt mer synlig diskussion om hbti-frågor i Svenskfinland, säger Petra Nysten i et pressmeddelande från föreningen.
Regnbågsankan är en av det finska hbti-förbundet SETAs medlemsföreningar och har idag ca 150 medlemmar. Förutom SETA samarbetar man även med den åländska föreningen Regnbågsfyren. Innan Petra Nysten arbetade Fredrika Biström som verksamhetskoordinator.
Närmast på tur i aktiviteter står evenemanget Våga Leva där Birgitta Boucht, Mark Levengood, Simon Häger och Krista Siegfrids samtalar på temat under ledning av Eva Kela. Och kort därefter, den 17-20 oktober är det Regnbågshelgen i Helsingfors, Svenskfinlands Pridevecka.


Oscar Ohlis, ordförande för Regnbågsankan

Tidigare i sommar valdes Oscar Ohlis till ny ordförande för Regnbågsankan som i samband med valet förklarade att han vill prioritera arbetet för att Finland skall få en jämlik äktenskapslagstiftning.
– Det är i unga år som grunden läggs för attityder senare i livet. Där ska vi vara med och sätta de rätta attityderna från början till slut. Detta sker genom rätt undervisning som inkluderar alla. Perspektivet måste flyttas från den heteronormativa konventionella sex- och samlevnadsundervisningen till allmän undervisning om sexualitet, samlevnad och sexuell och könsidentitet. Detta är viktigt inte bara för den normgivande funktionen undervisningen har utan också för att ungdomar som själva är HBT-personer ska känna att de inte är onormala eller mindre värda, sa han i ett pressmeddelande i samband med valet.
I styrelsen frö Regnbågsankan sitter även bland andra Jose Forslund, Nadja Weckström och Larrie Griffins.


I Finland används förkortningen hbti som motsvarar den förkortning man i Sverige använder, hbtq. I Danmark används den engelska lgbt medan man i Norge har lhbt. Den europeiska hbt-rörelsen ILGA använder lgbtiq.