Anna Troberg

Två av dem är Piratpartiets partiledare Anna Troberg och riksdagsledamoten Hans Linde (V). Tillsammans med tusentals andra kommer de i dag att demonstrera på Medborgarplatsen och Mynttorget.

Hans Linde i en demonstration 2008 mot FRA-lagen. I eftermiddag talar han igen.

De ställer sig kritiska till USA:s massövervakning som Edward Snowden avslöjade i juni. Anna Troberg menar att övervakning ofta drabbar minoriteter, som till exempel hbtq-personer.
– Det är oftast de som inte följer normen som riskerar att bli bevakade. Om information om folks privatliv samlas in kan det hamna i helt fel händer, säger hon.
– Internet är ju ofta en viktig kanal för hbtq-personer, där de kan knyta kontakt och få känna sig fria, oavsett vilket land de bor i. På nätet ska man inte behöva bli övervakad, säger Hans Linde.

Han tycker att det är sorgligt att regeringen inte väljer att ta upp frågor som massövervakning, drönarattacker och frigivning av Guantánamofångar, när Barack Obama nu är här på besök.
– Enda anledningen till att Obama besöker Sverige är antagligen att markera att han ogillar att Ryssland gett Snowden visum och därför förkortar han Rysslandsbesöket. Det finns inget syfte med att han kommer hit.

Kommer det vara några regnbågsflaggor i demonstrationståget?
– Det vet jag inte, men vi vill stödja Chelsea Manning. Sedan hon kom ut som transsexuell har många dragit sig undan. Men det gör inte vi och därför kommer vi att ha Manning-plakat, säger Anna Troberg.

Hur tycker ni att Obama är på hbtq-frågor?
– Han har faktiskt gjort skillnad. Fast jag hoppas att han säger ifrån när han besöker Ryssland under G20-mötet. För situationen där börjar likna Tyskland på 30-talet. Samtidigt så samarbetar ju Obama med länder där det är ännu värre, till exempel Saudiarabien, säger Anna Troberg.
– Jag måste berömma Obama när det gäller hbtq-frågor. Han är för samkönade äktenskap, vilket fortfarande är en kontroversiell fråga i USA och under utlandsbesök har han lyft hbtq-frågor, säger Hans Linde.

Hans Linde i en demonstration 2008 mot FRA-lagen. I eftermiddag talar han igen.

Klockan 10 landade Barack Obama på svensk mark. Förberedelserna inför besöket har varit omfattande och runt 2 000 poliser kommer att se till att Obama inte utsätts för något.

Hans Linde i en demonstration 2008 mot FRA-lagen. I eftermiddag talar han igen.

Vägar har spärrats av, brunnslock har svetsats igen (ingen ska kunna färdas under eller ovanför Obama) och papperskorgar har plockats bort (finns risk att de rymmer bomber).

Hans Linde i en demonstration 2008 mot FRA-lagen. I eftermiddag talar han igen.

Notan för besöket landar på hundratals miljoner kronor.
– Och det är ju inte bara bevakningen som kostar, utan mycket pengar går förlorade när folk inte kan ta sig till jobbet, säger Anna Troberg.