När Finlands riksdag under onsdagens högtidlighöll att man existerat i 150 år, valde De grönas riksdagsledamot Oras Tynkkynen att bära en regnbågsfärgad slips. Han talade även om de nya antihomo-lagarna i Ryssland som bland annat innebär att information om homosexualitet inte får framföras i landet så att det kan nå minderåriga.
Det som firades var att tsar Alexander II 1863 gav Finland ett självstyre med egen riksdag, något som ses som första steget till att landet 1917 fick sin självständighet.
Tynkkynens markering mot Ryssland har skapat irritation i riksdagen och under torsdagen är han uppkallad till talmannen för ”diskussion”, uppger Hufvudstadsbladet.
Även Sannfinländaren Pirkko Ruohonen-Lerner blev stött och förklarade för finsk TV att han retat upp sig på den politiska markeringen och att han ”hade velat säga något om tvångssvenskan” men avstått eftersom partierna kommit överens om att inte göra politiska markeringar.
”Tvångssvenskan” är ett uttryck som används av de som motsätter sig att svenska, som är ett av landets två officiella språk, lärs ut i alla finska skolor.