Samtidigt visar en färsk undersökning gjord av Taloustutkimus att 58 procent av finländarna stödjer en könsneutral äktenskapslag och högst är stödet bland 25-34 åringar, hela 77 procent. Det är kampanjegruppen Tahdon 2013!/Ja2013! som beställt undersökningen där det även framgick att stödet för lagen är stort bland alla partier. Bland De Grönas anhängare så stort som 74 procent.

– Undersökningen är ett extra plus, förutom namnunderskrifterna, säger kampanjens ordförande Senni Moilanen. Här ser vi att majoriteten av finländarna är för förslaget.

Idag kan samkönade par i Finland registrera sitt förhållande och har då samma skyldigheter som en man och kvinna som ingått äktenskap men inte samma rättigheter. Det gäller bland annat rätten att ta sin partners efternamn samt rätten att prövas som adoptant.


Kampanjarbete i Åbo för att få en ny äktenskapslag i Finland där samkönade par friade till varandra i köpcentret

Det var i mars som kampanjen Ja2013! sparkade igång och Moilanen är nöjd med resultatet.
– Vi har fått in mer än tre gånger de underskrifter som behövdes och under hela kampanjen har det varit en god ”fiilis”, säger hon till QX.
(Fillis är finskt slang för feeling/känsla red anm.)

Kampanjen har även fått mycket mediauppmärksamhet och lett till en allmän diskussion i Finland.
– Detta kommer förhoppningsvisatt påverkar riksdagsledamöterna då de nu får en ny chans att ta ställning till frågan, som i grund och botten handlar om alla människors lika rätt och värde, säger Moilanen.