I slutet av förra veckan kunde man köpa den populära appen och logga in, men sen tog det stopp. Istället hälsades man av ett meddelande om att åtgärder hade vidtagits i ”skyddande syfte”. Förbudet hade införts i smyg av det statliga telekomunikationsbolaget efter att en domstol i Istanbul bestämt att man skulle sätta p för den här typen av appar. Enligt uppgifer till QX fungerar heller ingen av de andra bögapparna Scruff, Growl eller Gayromeo.
Anledningen till förbudet är än så länge dolt i mörker då domslutet inte publicerats någonstans och anledningen till nedstängningen inte angetts mer än att det är i ”skyddande syfte”.

KAOS Gl, en HBT-rättsorganisation med bas i Ankara har fördömt beslutet och kallat handlingen ”en godtycklig begränsning av frihet.” En namninsamling har startats online av gayorganisationen Allout.org för att protestera mot beslutet, och 12 500 har redan skrivit på. Målet är att få in 20 000 underskrifter.

– Medlemmar av All Out godtar inte Turkiets censor av gaycommunityt. Om vi inte tar strid nu så kommer det här knappast att sluta med Grindr. Detta är bara en del av den turkiska regeringens nedbrytning av yttrandefrihet över hela landet, säger All Out Communications chef Joe Mirabella i ett pressmeddelande.