Ikväll beger sig EU-ministern och folkpartisten Birgitta Ohlsson till Serbien för att delta och vara huvudtalare vid Belgrad Pride.
– Jag hoppas verkligen att paraden blir av i år, säger Birgitta till QX.

Birgitta Ohlsson var på plats i Belgrad även förra året, men då ställdes paraden in.
– Det var naturligtvis en enorm besvikelse, vi fick hålla seminarium inomhus istället. Men i år har EU haft påtryckningar på den serbiska regeringen att se till att paraden blir av. Den svenska ambassaden i Belgrad har på något sätt haft ledartröjan tillsammans med USA och Kanada och engagerat sig stort i paraden.
Det är inte helt riskfritt med en parad i Belgrad.
– Nej, det såg vi ju tydligt 2010 då nazister och religiösa fundamentalister demonstrerade mot paraden och kastade bensinbomber på deltagarna. Det var fruktansvärda scener som utspelade sig och ett 100-tal poliser skadades.
Om paraden blir av kommer du i år att gå tillsammans med din serbiska kollega – EU-ministern – Branko Ruzic.
– Ja, det känns självklart bra att få med honom i paraden. Och så är fler svenskar på plats, hbt-liberalerna är där och Ulrika Westerlund från RFSL. Den serbiska hbt-rörelsen har sagt att de gärna vill att vi kommer och deltar i pride-firandet, så då gör vi det. Jag önskar bara att fler politiker från andra länder också gjorde det.
Tror du att lördagens parad blir av?
– Ja, det tror jag. Förra året fick vi veta i flera dagar i förväg att paraden ställts in, nu vet jag att de flyttat fotbollsmatcher i stan för att få fram fler poliser till paraden etc. Så i år tror jag det blir en parad, men det råder en upptrissad stämning…
Du gick även i paraden i Vilnius, Litauen i somras under Pride, då kastade motståndarna ägg på dig?
– Ja, det blev en stökig parad med motdemonstranter bestående av nazister och religiösa fundamentalister. Självklart känns det inte bra att någon kastar ägg på en, men det visar också att det är mycket arbete kvar att göra och att det är bra att vi är på plats. Litauen har en väldigt modig hbt-rörelse måste jag säga.
Som hbt-person känner man sig rätt orolig nu med tanke på allt som händer i Ryssland och alla upplopp gentemot prideparader runt om i världen, det känns på många sätt som vi går bakåt istället för framåt. Vad säger du?
– Ja, det som händer i Ryssland är verkligen fruktansvärt. Det är det största mörkret just nu och det ska jag även ta upp i mitt tal på lördag i Belgrad, men i såna situationer får man även försöka plocka fram ljuspunkterna och saker som faktiskt visar att det går framåt. 30% av Europas befolkning bor till exempel i länder som tillåter gayäktenskap och ett land som Polen var ytterst nära att rösta igenom en lag för registrerat partnerskap.
Ditt engagemang i hbt-frågor är beundransvärt och du har besökt några av de värsta länderna i världen vad gäller hbt-rättigheter; Uganda, Litauen och Serbien för att nämna några. Är du aldrig rädd?
– Jag brukar aldrig uttala mig om hotbilder , men som EU-minister har man självklart ett starkt skydd. När jag var på Pride i Vilnius för tre år sedan var jag höggravid och det var lite speciellt. Men samtidigt vill jag ju att mina barn ska få växa upp i en bättre värld där man respekterar varandra och får älska vem man vill. Det är ju demokratiska och mänskliga rättigheter det handlar om.

Belgrad Pride pågår till och med söndag. Paraden hålls på lördag den 28 september.