Så här långt har 76 anti-LGBTQ+ lagar antagits i år. Det är mer än en dubblering jämfört med föregående år, och mer än något annat år tidigare.

Vågen av anti-HBTQ+lagstiftningar har enligt HRC ”skapat en växande hotfull och farlig miljö för HBTQ+personer”, skriver organisationen. Särskilt transpersoners och icke-binära unga är i skottlinjen menar HRC som i samma uttalande säger att ”över 30 procent av transungdom (13-17 år) lever i stater där de inte kan genomgå könsbekräftande vård”. Vidare får vi veta att över 43 000 av 1,6 miljoner transpersoner i USA bor i stater där de inte tillåts använda toaletter, omklädningsrum och andra utrymmen som stämmer överens med deras könsidentitet.

HRC :s ordförande Kelley Robinson säger: ”Detta är ett direkt hot mot säkerheten för miljontals HBTQ+personer och familjer, som varje dag lever i osäkerhet och rädsla”.

Robinson menar att det nu är extra viktigt att regnbågscommunityts alla allierade står upp för oss: ”Gör det klart att ni inte kommer sitta och se på när extremister attackerar och baktalar HBTQ+personer. Vi kommer att slåss för våra liv för att garantera säkerheten och värdigheten för HBTQ+personer respekteras och skyddas – utan undantag”.

Och allt är inte ord.
Som en direkt följd av de växande anti-HBTQ+lagarna har HRC tagit fram en guidebok för hur olika stater hanterar HBTQ+frågor och lagar och hur man lättast förhåller sig till situationen just nu.

Så här långt har 525 lagförslag presenterats i 41 stater och mer än 220 av dessa riktar direkt in sig på transpersoner.  Och 76 lagar har redan antagits fram till den 5 juni och fler är på gång.