I somras besökte ett antal ryska föräldrar till homosexuella barn Stockholm Pride för ett utbyte med svenska föräldrar. Förra veckan var det dags för de svenska föräldrarna att besöka Ryssland under Sankt Petersburgs Queerfest.

Berätta Elisabet, hur var det i Sankt Petersburg?
– Det var mycket givande, de har det ju för jäkligt i Ryssland, men det visste vi ju sedan tidigare. Vi var bland annat och lyssnade på en paneldebatt med den svenska gaypolisen Göran Stanton som pratade inför bland andra fyra-fem ryska gaypoliser som tagit sig dit. Det var verkligen spännande, det var fotoförbud och det fick absolut inte komma ut vilka de ryska gaypoliserna var för då skulle de kunna förlora sina jobb.
Ni satt också med i en paneldebatt?
– Ja, vi var tre stycken från Sverige och några ryska föräldrar. Det är ju svårt för dem att få tillstånd att hålla till i några lokaler så vi var i något som liknade en lägenhet där det fick plats ett 100-tal personer. Jag berättade min story om min son och det gjorde även de andra. Men det som verkligen var spännande var när vi på eftersittningen började spåna på om vi skulle kunna samordna ett större seminarium med stolta föräldrar från alla möjliga länder i världen, som Ukraina, Spanien och Argentina. Vi blev verkligen eld och lågor över detta och hoppas att det ska kunna bli av. Men jag inser ju att det är ett jättejobb och att vi behöver få in en hel del pengar för att det ska bli av.
Kände ni att det gav de ryska föräldrarna något att ni var där?
– Ja, vi peppade dem mycket. Och de sa att vårt stöd betydde enormt mycket för dem i deras arbete. Det är ju otroliga människor som jobbar på ”Civil Right Defenders”, som är en hbt-organisation i Sankt Petersburg.
– Även om Putin och andra politiker säger att det inte är förbjudet att vara homosexuell så går de ut med en propaganda som peppar upp folk till ett hatbeteende. Och ingen säger utåt att det är ok att vara homosexuell. De stiftar bara hårdare lagar och sätter begränsningar för homosexuella. Men en rysk kille sa att det här är ett sätt för Putin att vända missnöjet mot sig själv mot en annan grupp. Det är tuffa tider i Ryssland och folk har det svårt, och nu har Putin gjort homosexuella till syndabockar. Men det kommer inte sluta där tror de, sen kommer romerna och judarna att bli syndabockar.
Vad gjorde störst intryck på dig under resan?
– Att träffa dessa människor på ”Civil Right Defenders” som jobbar på det här viset och under dessa förhållanden. Glöden de har, idéerna. Dessa föräldrautbyten är ju deras idé. ”Vi har världens bästa jobb” sa de. Och då vet man att de har både dåligt betalt och ett hårt motstånd.
Märkte du av den nya lagen på något sätt?
– Nja, men jag hörde att det blev stökigt på invigningen då en rysk man från kommunstyrelsen ville komma in i lokalen, men då han inte var inbjuden stoppades han. Mannen tillkallade då polis som gick in i lokalen för att säkerställa att det inte fanns några minderåriga, de under 18 år, i lokalen. Men den här kommungubben var vansinnig och superaggressiv och skrek att han skulle sätta stopp för det här.
– Och jag undrar hur en sån människa mår som kan vara så aggressiv? Såna människor måste ju må skit i själen. Usch. Det var jobbigt att höra. Annars var det en mycket lyckad resa och vi kom som sagt hem med storslagna planer…

Bild från när Stolta föräldrar träffade föräldrar i Ryssland. Elisabet Grafström klädd i vitt i mitten.