Så för att få fram detta budskap med tydlighet så låter liberala borgarrådet Jan Jönsson, sig sminkas av Drag Race Sverige-vinnaren Admira Thunderpussy, i en ny kampanj som kommer att spridas i sociala medier från och med i dag.

Jan Jönsson har länge stått upp för hbtq+ personers rättigheter och stått bakom konceptet med sagoläsande dragqueens.
Och det är just det Jan kommer att göra i en kortfilm, och därefter berätta om vikten av att stå upp för rätten att uttrycka sig fritt.
– Vi vill försvara dragqueens och alla andras rätt att uttrycka sig. Ingen ska behöva tveka kring att utöva sin rätt till yttrandefrihet utav rädsla för repressalier av något slag, säger Jan Jönsson.

QX träffade Jan när han lät sig bli Queen för en dag med hjälp av vår första Drag Race-vinnare.
– Det handlar om hur man försöker inskränka människors rätt att uttrycka sig och vara som de själva vill vara. Särskilt denna konstform. Det gäller Sverige och inte minst andra länder där det blåser allt kallare vindar. Det går väldigt fort nu och fler delstater kommer säkert följa det förbud som klubbats i Montana. Även i Europa går flera länder i en HBTQ+fientlig riktning, så det är inte läge att vara tyst och tro att det kommer blåsa bort. Vi kommer att få se friheter som vi kämpat för i årtionden tas bort, och då gäller det alla, oavsett läggning, att stå emot.

Vad vill du uppnå med denna kampanj?
– I en utopisk värld vill jag att diskussionen om att dragqueens som läser sagor för barn skulle vara något skamligt upphör, för den är knäpp och fånig. Det handlar om att låta barn se att man kan vara och se ut på olika sätt och det är något som ska uppmuntras. Som konstuttryck är det inte konstigt att ha olika roller i olika sammanhang, så även diskussionen kring artistnamnen är trams. Och jag vill visa på att fler bör ta aktiv ställning.

Idén föddes när Jan och hans medarbetare började fundera på vad man kunde göra för att få genomslag, ett uttalande skulle drunkna i flödet. Så varför inte använda Jan själv som målarduk? Det var en medarbetare till Jan Jönsson som kläckte idén och det krävdes ingen övertalning alls inför att genomföra detta.
–  Jag har följt Drag Race Sverige sedan början och varit fascinerad över vilket jobb som ligger bakom konstnärsmässigt. Jag identifierar mig inte som trans eller som en del av dragvärlden, men kände kan jag så kan väl andra.
– Min politiska drivkraft har alltid handlat om att människor ska få vara som de själva är och få uttrycka sig som man vill så länge man inte skadar sig själv eller någon annan.

Admira Thunderpussy, eller Adam, som han heter bakom masken, fick fria händer att skapa en drag-kollega, men ett önskemål från Jan vara att bära något blommigt som en flirt med att Jan ofta själv bär blommiga skjortor.
– Jag har aldrig haft med dragvärlden att göra, och inte varit så intresserad. Det sträckte sig till att jag sett After Dark i Melodifestivalen. Men när jag sen sett på första avsnittet av Drag Race så tyckte jag det var så vansinnigt roligt. Och jag beundrade verkligen alla kreationer och allt hårt jobb som ligger bakom.