I flera år har den Moskvabaserade gayaktivisten Nikolaj Alekseev varit en stridbarförkämpe för att få genomförda Pride-evenemang, ändra och motarbeta en allt tuffare rysk anti-homopolitik och lagstiftning.
Otaliga bilder har kablats ut över världen, där han släpas bort av polis, driver rättsprocesser i Europadomstolen , står sida vid sida med europeiska och amerikanska aktivister och poliser.
Vid ett kort besök i Sverige förra sommaren träffade han EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (fp) för att tala om problemen med att arrangera Pride i Ryssland.
Vid en turné i USA hamnade Alekseev i konflikt med flera amerikanska aktivister som under sensommaren har utvecklats till ett formligt ställningskrig där Alekseev allt mer isolerats från omvärlden.

Orsaken är att han i sin kritik av amerikanska aktivister anklagade dem för att vara en ”judisk maffia” och öste på med antisemitiska utfall vid ett flertal gånger, kombinerat med allt mer våldsamma anklagelser om att ”de inte förstår hur den ryska kampen skall föras”.

Några av de anti-judiska utfallen på Alekseevs Twitterkonto

När QX mailade för att få bekräftat att de antisemitiska utfallen verkligen var Alekseevs kom inget svar. Och trots att bland annat den brittiske aktivisten Peter Tatchell som flera gånger backat upp Alekseev offentligt, tagit avstånd och uppmanat sin tidigare vän att be om ursäkt, vägrar Alekseev hårdnackat att göra så.
Kritik på olika medialistor avfärdar han, utan att kommentera sitt tal om ”judisk maffia”, som ”skvaller”.
I amerikanska Gay City News publicerades under onsdagen en intervju gjord av gaybloggaren och journalisten Doug Ireland med Nikolaj Baev som är baserad i Novosibirsk. Baev var en av de som försökte arrangera de första Moskva Pride och är den första som dömdes enligt propaganda-lagarna som 2009 fanns i regionen Rjazan oblast. Han tar i intervjun offentligt avstånd från Alekseev.
– Jag blev chockad av hans ord om ”judisk maffia” och all denna antisemitiska galenskap, säger Baev i intervjun. Så snart jag såg att han lagt upp detta på Facebook, bad jag honom att ta bort det och samtidigt be om ursäkt. Han vägrade. Dessutom, svarade han mig med dumma nietzscheanska kommentarer om att han inte vill be om ursäkt eftersom det skulle försvaga honom. Denna übermensch-attityd var så fruktansvärd. Jag har helt brutit med denna man.
Alekseev bemöts nu med kalla handen vilket märktes när han senast skickade ut ett meddelande via aktivistlistan Euro-Queer. Där berättade han att den i Rjazan för brott mot propagandalagarna tidigare dömde Irina Fet friats i högre instans. Ett budskap som vanligtvis skulle följas av gratulationer. Men nu möts han inte längre med glada tillrop, utan med iskall tystnad.
En tystnad som garanterat kommer fortsätta så läge han vägrar be om ursäkt för sina antisemitiska utfall. Om ens då.
– Vad än hans antisemitism är – galenskap eller en brist på politiskt ansvar – så kan han inte ursäktas och detta innebär slutet för hans goda rykte, säger Nikolaj Baev till GayCityNews.