Med äran och 10 000 kronor i prispengar delades i helgen i samband med Vänsterdagarna i Malmö utmärkelsen Jörn Svensson-priset ut. Mottagare blev juristen Kerstin Burman som engagerat sig för transpersoners rättigheter. Just nu driver hon bland annat juridisk process för 142 tvångssteriliserade med målet att staten ska ge de tvångssteriliserade skadestånd.
– Kerstin har hyllats inom den svenska hbtq-rörelsen och mottagit flera priser. Vi tycker att det nu är dags även för Vänsterpartiet att uppmärksamma hennes insatser, sa Jonas Sjöstedt, partiordförande (V) som delade ut priset i samband med sitt tal vid Vänsterdagarna.
Priset är uppkallat efter tidigare riksdagsledamoten Jörn Svensson som under 70- och 80-talen var aktivt pådrivande för homosexuellas rättigheter både inom partiet, i samhällsdebatten och i riksdagen. Svensson deltog tidigt i Frigörelsedemonstrationerna och höll i samband med dem flera briljanta tal.

Den formella motiveringen för valet av Kerstin Burman lyder:
Med ett outtröttligt engagemang, stort mod och politisk fantasi har Kerstin Burman gjort stora avtryck i både svensk politik och i många hbtq-personers liv. Tack vare Kerstin outtröttliga arbete har situationen för transpersoner i Sverige på allvar uppmärksammats och ålderdomliga och diskriminerande lagar kunnat skrotas. Kerstin har tydligt arbetet i Jörns Svenssons-anda, med stort rättvisepatos har hon gått före och hon har förändrat.