Enligt tyska tidningen ”Welt” , citerad av queer.de, är Mette Frederiksen (s) utesluten som den nya generalsekreteraren för NATO på grund av sitt fokus på hbtqi-politik och klimatskydd. Källor inom NATO säger att hon misslyckades med förhandlingarna i USA:s kongress för en månad sedan. ”Frederiksen talade väl om Ukraina, men hon prioriterade också frågor som LBQT (sic) och klimatskydd högt på NATO:s dagordning,” uppger informerade NATO-diplomater enligt tidningen. Det var där nomineringen föll igenom. Hon hade tidigare betraktats som favorit till posten, som tidigare bara innehafts av män.

Frederiksen har varit Danmarks statsminister sedan 2018 och anses vara hbtqi-vänlig.

I början av juni besökte Mette Frederiksen USA. Enligt ”Welt” hade president Joe Biden intresse för att utse henne till NATO-chef. Tanken var att presentera henne som generalsekreterare vid årets slut. Biden berömde offentligt hennes engagemang för Ukraina. Men hennes ställningstaganden kring hbtqi-rättigheter och klimatskydd anses ha diskvalificerat henne, enligt källor inom NATO och ”Welt”. En av kongressens kammare kontrolleras av republikaner som har problem med hbtqi-rättigheter och klimatinitiativ.

NATO meddelade nyligen att nuvarande chefen Jens Stoltenberg kommer att fortsätta till den 1 oktober 2024. Portugals premiärminister António Costa betraktas nu som favorit att efterträda honom nästa år. Han är också känd för att vara hbtqi-vänlig. Beslutet om NATO:s nästa generalsekreterare förväntas inte tas förrän efter EU-valet i juni 2024.