Förnyat HBT-engagemang inom judiska församlingen

Den nya föreningen Oberoende Minjan har bildats på grund av den konflikt som ledde till att David Lazar fick sluta som rabbin i Stora Synagogan, förklarar Yael Feiler som är ordförande för föreningen.
— Vi var en grupp som inte bara vill ge upp den verksamhet som kom att symboliseras av David Lazar men som omfattar många människor inom församlingen.
Det handlar bland annat om de regnbågsgudstjänster som har varit öppna även för människor med andra religioner än den judiska och om samkönade vigslar i Stora Synagogan.
— Det här har varit väldigt inkluderande och bidragit med nya vindar och det har engagerat mycket nytt folk, säger Yael Feiler.
Minjan är ett traditionellt begrepp i den judiska religionen och betecknar en grupp på minst tio personer som behövs för att förrätta vissa delar av en gudstjänst.
Vladan Boskovic har fått ansvaret för HBT-frågor inom den nya föreningen.
— Att David Lazar fick sluta ledde till stor uppståndelse inom judiska församlingen. Han vitaliserade församlingen genom att till exempel betona feminism och HBT-frågor. Det blev väldigt uppskattat och massor med folk kom. De var både många som uppskattade hans gärning och en del som inte gjorde det. Han väckte känslor kan man lugnt påstå, säger Vladan Boskovic.
David Lazar var rabbin i Stora Synagogan under tre år och avslutade sin tjänst i augusti. Att han skulle sluta stod klart redan i april, då församlingsledningen inte var beredd att ge honom en fast tjänst. Själv betraktar han det som att han i praktiken fick sparken.
Han ser sin roll gentemot den nya föreningen som mentorns eller den andlige lärarens.
— Oberoende Minjan är en respons på vad många i Stockholm känner saknas i deras liv, och i församlingen, säger David Lazar på telefon från Israel.
Han har ingen formell koppling till föreningen men kommer närmast att på dess uppdrag leda två kurser med genus- och queerperspektiv på judiska heliga texter. Det är kurser som Oberoende Minjan arrangerar i samarbete med judiska församlingen och studieförbundet Sensus, med start i slutet av oktober. Den ena kursen har rubriken Feministläsning av Talmud och den andra Första Moseboken ur ett queerperspektiv.
— Traditionellt tolkas de heliga texterna från ett väldigt heteronormativt perspektiv. Då blir det väldigt intressant att i stället tolka dem ur ett queerperspektiv, säger Vladan Boskovic.
Formellt heter det i Oberoende Minjans stadgar att föreningen har till ändamål att utgöra ett ramverk till stöd för andligt judiskt liv i Stockholm och att den ska vägledas av honnörsorden mångfald, transparens, självreflektion, inkluderande, öppen konversation och ständig förnyelse.
I praktiken är det, åtminstone hittills, HBT-frågorna som har kommit i främsta ljuset.
— För vår grupp är det väldigt viktigt att hålla HBTQ-aktiviteterna levande. De är en del av mångfald. Vi var många som gick med i Pride-tåget till exempel. Vi är emot det trångsynta och för öppenhet och mångfald, säger Yael Feiler.
Är det någon mer än Vladan Boskovic i föreningsstyrelsen som är öppet homosexuell?
— Jag vet inte faktiskt. Jag har inte frågat, säger Yael Feiler.
Ingrid Lomfors som är nytillträdd generalsekreterare för Judiska församlingen i Stockholm säger sig vara enbart positiv till Oberoende minjan.
— Principiellt tycker jag att alla judiska aktiviteter i Stockholm är jättebra. De är bra för det judiska Stockholm.
Men kan man inte se det som en kritik mot församlingen att det som föreningen vill lyfta fram inte har någon plats annars inom församlingen?
— Föreningen är ju en del av församlingen. Men det är inte farligt med kritik i och för sig, säger Ingrid Lomfors och påtalar att judiska församlingen dessutom driver ett projekt med stödpengar från Ungdomsstyrelsen, ”Pride och jämställdhet”, ett projekt som Oberoende Minjans ordförande Yael Feiler har fått i uppdrag att leda.

Länk till Oberoende Minjans sida på Facebook