Smittskydd

Kritiken mot folkhälsominister Morgan Johanssons förslag till ny smittskyddslag växer in om de egna leden.
Homosexuella Socialdemokrater går nu ut i ett uttalande och kräver att lagförslaget dras tillbaka. Tidigare i år gick riksdagsman Börje Vestlund (s) till hårt angrepp mot förslaget under en frågestund.
– Det är anmärkningsvärt att Morgan Johansson valt att inte lyssna på de synpunkter som inkommit från RFSL, riksförbundet för hivpositiva (RFHP), RFSU och föreningen homosexuella socialdemokrater, säger Håkan Andersson, ordförande i Homosexuella Socialdemokrater i ett uttalande och kräver att förslaget dras tillbaks. Som alternativ väg till svensk smittskyddspolitik formulerar sig partiföreningen: ”Stöd och vård till smittade, delat ansvar för att förhindra smittspridning och låt sjukvården vårda istället för att agera poliser. Det bör prägla en ny smittskyddslag istället för hot om tvångsisolering, anmälningsplikt och läkare som agerar poliser.”
– Vi menar, att informationsplikten, inte bara är verkningslös ur epidemiologisk synvinkel utan i själva verket kontraproduktiv, åtminstone vad avser hivinfektion. Det är ett önsketänkande att tro att plikten kommer att uppfyllas. I själva verket riskerar den att skapa en falsk trygghet, säger Håkan Andersson och avfärdar möjligheten till tvångsisolering enbart baserad på hiv-positivitet.
– De fall där det kan vara adekvat att omhänderta någon är främst vid narkotikamissbruk, om någon är psykiskt sjuk, prostituerar sig eller om någon medvetet smittar andra med infektionen. De lagar som är aktuella att tillämpa är lagen om vård av missbrukare(LVM), lagen om vård av psykiskt sjuka (LPT) eller brottsbalken, tipsar Homosexuella Socialdemokrater sin partikollega och lägger till.
– I frågan om vårdpersonal är de bundna av hälso- och sjukvårdslagen. Skärper man frågan om tvångsisolering och kopplar frågan om hiv till brottsbalken utsätter man vårdpersonal för en konflikt. Vårdpersonalen skall vårda patienten inte agera som angivare. Får man den uppgiften raseras förtroendet mellan klient och vårdgivare. Som en konsekvens får vi en sämre vård och man kommer inte att kunna komma tillrätta med de eventuella problem som klienten har vad gäller beteende. Vilket i sin tur kommer att leda till att såväl primärpreventionen och sekundärpreventionen kommer att försämras.

http://www.hss.socialdemokraterna.se/

Källa: Läs mer om HSS syn på smitskyddslagen

Publicerad: 2003-07-01 11:57:24