Natten till torsdag skulle Nikeisha Andersson åka från Södermalm i Stockholm till Kista. Hon bokade en Bolt i appen medan hon pratade med tjejen hon dejtar i telefon. Bilen kom och hon hoppade in i baksätet, och fortsatte prata med tjejen i telefonen.
– Så sa jag nåt om att ”du är min flickvän och vi ska på Pride” och tänkte inte på att chauffören lyssnade, då vänder han sig om och skriker ”Du är haram” och så kliver han ut och öppnar min dörr och sliter ut mig medan han skriker att jag är smutsig, äcklig, att jag borde dödas. Efter han slet ut mig puttade han mig på gatan så jag tappade min telefon så den gick sönder men samtalet var fortfarande kvar tack och lov så min tjej hörde allt som hände under incidenten.
Nikeisha blir chockad men har som tur var tjejen i telefon och hon hör allt.
– Jag skriker åt honom att jag ska anmäla honom och då börjar han gå fram och och tillbaka mellan mig och bilen, han såg sig om och betedde sig så läskigt.
Som tur var, menar Nikeisha, befann de sig vid Kungsbron och det var flera taxibilar en bit bort.
– Du kommer inte komma undan skrek jag och gick bort till de andra taxibilarna och så hoppade jag in i en ”vanlig” taxibil och åkte hem.
Hur mår du idag?
– Jag mår okej under omständigheterna, men sånt här ska inte få hända. Jag tycker det är oerhört viktigt att man ska få vara sig själv och vara med vem man vill utan att känna sig rädd för sitt liv. Jag är extremt ledsen och känner mig väldigt otrygg i att åka taxi och kommer inte åka Bolt förrän dem har sett över sin säkerhet bättre. Det är Pride i stan och vi ska kunna vara säkra och kunna åka taxi när vi vill på dygnet. Jag tänker på om det hade varit en dragqueen som hoppat in i glädje och mött samma chaufför… Såna där män ska inte få köra taxi. Så ofattbart beteende av honom, han vet ju att jag har hans namn och bild eftersom jag bokade i appen.
Har du anmält honom?
– Ja, jag polisanmälde honom och polisen har varit bra och förhört både mig och tjejen jag träffar. Jag skrev till Bolts supportchatt men har ännu inte fått nåt svar. Nikeisha som jobbar som filmregissör och har en hel del följare på instagram och facebook la ut bild på chauffören under gården.

– Jag skrev vad som hänt och när folk började tagga Bolt och dela inlägget hörde en chef på Bolt av sig, men hon var mest intresserad av polisärendenumret. Men sa att chauffören blivit avstängd.
Vad vill du säga till de som läser?
– 1. Var försiktiga. 2. Att Pride behövs, det är tydligt när sånt här händer. Sen blev kontaktad av en tjej som tipsade om ett konto på instagram ’taximammi’, där kan man tydligen få en kvinnlig taxichaufför. Jag tyckte det lät som en bra grej.
Kommer du fira Pride i veckan?
– Självklart, jag var i Pride Park igår och ska gå i paraden på lördag.

QX har varit i kontakt med Bolt och fick svar via mail från Lina Dahlander som är Sverigechef för taxiverksamheten på Bolt.
Hon svarar:

”Vi känner till fallet och är i kontakt via telefon med passageraren. Bolt motsätter sig starkt all form av diskriminering, mot HBTQ+-personer inkluderat, och vi är ledsna och ber om ursäkt för det som inträffat. Så fort en allvarlig incident kommer till vår kännedom prioriterar vi att blockera förövarens tillgång till plattformen så att en vidare utredning kan ske, så även i detta fallet. Vi uppmanar offret att polisanmäla brott så vi kan samarbeta med polisen genom att dela information som kan hjälpa utredningen.”