– Det är helt fantastiskt att höra att hovrätten resonerar på ett vettigt sätt. Vår kamp mot kriminalisering av hivpositiva har gett resultat, säger Joakim Berlin som jobbar på Positiva Gruppen i Västsverige.
Mannen hade tidigare dömts till skadestånd och ett års fängelse för framkallande av fara för annan, trots att han var under fungerande behandling för hiv och att ingen av personerna blev smittade. Joakim Berlin, som också jobbar som rådgivare till HIV-Sverige med påverkansarbete, konstaterar att det kommer förändra livet för alla som lever med en hiv-diagnos.
– Nu kan en behandlande läkare välja att ta bort informationsplikten om man använder kondom enligt socialstyrelsens rekommendation, och det är glädjande. Står du under regelbunden läkarkontroll och har under 50 viruskopior så behöver du inte berätta, säger han.

Det har pågått ett metodiskt arbete tillsammans med RFSL, RFSU och HIV-Sverige att få åklagare, politiker och smittskyddsinstitutet att förstå att om man har en fungerande behandling ska du inte bli fälld berättar Joakim Berlin.
– Jag är helt salig över detta. Jag har haft hiv sedan 23 år och jobbat med dom här frågorna i positiva gruppen. Stigmat kring hiv är så tydligt och informationsplikten gör att du blir övergiven på sängkanten. Inte bara där, en kille på Grindr slutade prata med mig när jag berättade att jag jobbade på positiva gruppen.

Han menar att den lagstiftning vi har idag är kontraproduktiv eftersom det gör att vissa killar som har sex med killar inte väljer att testa sig, eftersom de inte vill omfattas av informationsplikten. De flesta personer som sprider hiv är de som inte vet om att de har det.
– De hårda lagarna och straffen bidrar att det finns en sådan kultur. Folk förutsätter att hivpositiva vet och berättar om det, men så är det inte. Många män som har sex med män kommer in svårt sjuka för att de inte fått diagnos. Det har med den friskhetskultur man kan se i bögvärlden. Du ska gå på gym och inte vara sjuk, det är en hård norm. Därför vill man inte veta sin hiv-status och förtränger den.

Hivpositiv man frias av hovrätten