Som son till irakiska krigsflyktingar och som växt upp i en invandrartät Göteborgsförort har Robert Hannah, 28, verkligen gjort en klassresa. Han jobbar som människorättsjurist för Folkpartiets internationella biståndsstiftelse SILC, och till hösten står han på valbar plats på partiets riksdagslista.
När vi möts har jag precis läst att Robert efter sin debattartikel i Dagens Nyheter blivit hotad av sina egna släktingar, vilket han bekräftar men inte vill prata så mycket om. Det rör sig om Roberts utländska släkt och han säger sig inte vara särskilt orolig.
– Jag har en faster i Holland som jag skypar med ibland och som säger att hon ber till Gud att jag ska bli frisk. Hon är ändå den mest liberala i min utländska släkt…
Roberts svenska familj, mamman och hans tre syskon, accepterar alla numera att han är homosexuell – men det har verkligen inte varit en självklarhet. Mest nervös var Robert när han skulle berätta för sin storebror, familjens överhuvud sedan pappans död för tio år sedan. Det gjorde Robert precis innan artikeln i DN skulle publiceras.
– Jag var hemma och hälsade på familjen i Göteborg och gick in på min brorsas rum och stängde dörren. Mamma trodde att vi skulle börja bråka, men det visade sig att min bror redan visste fast han aldrig yttrat ett ord om det. Han hade bland annat sett att jag varit inne på Qruiser. Jag blev både förvånad och lättad över hur positivt han tog det.
För sin mamma hade Robert berättat fem år tidigare i samband med att han flyttade ihop med sin pojkvän Niclas. Hennes största bekymmer var att släkten och bekantskapskretsen skulle få reda på att sonen var bög.
– Släkten skyller oftast mest på föräldrarna för att de har misslyckats i sin uppfostran. Man ser homosexualitet som ett medvetet val. Inom den assyriska kulturen anser många att homosexualitet är något av det äckligaste som finns, något som är tabu och som man därför inte ens pratar om, berättar Robert.
Hade du vågat komma ut ur garderoben om din pappa fortfarande levt?
– Nej, då hade jag nog varit i garderoben fortfarande. Åtminstone hade komma ut-processen varit mycket längre. Mina utländska släktingar har kommenterat att jag ska tacka Gud för att min pappa är död och slipper uppleva den skam som min homosexualitet anses vara.

Det här är ett utdrag från intervjun med Robert från QX november. Du kan ladda ner QX november gratis som pdf. I intervjun ger han bl.a. sina bästa råd om man bestämmer sig för att komma ut. Han berättar om första gången han kände attraktion till män och vad Qruiser och QX betytt för honom. Dessutom säger han att Folkpartiet är ett riktigt bögparti. Ladda ner tidningen här:QX november.

Pär Jonasson