Samuel K. Ganafa, styrelsemedlem i den ugandiska rörelsen SMUG och verksamhetschef för hiv-organisationen Spectrum Uganda arresterades i tisdags tillsammans med tre andra. Under fredagen var det häktningsförhandling i Kasangati, en förstad till huvudstaden Kampala.
Han anklagas för brott mot paragraf 145 i landets strafflag, dvs att ha haft sex ”mot naturens ordning”. Straffet för brott mot paragraf 145 är upp till livstids fängelse.
De tre personer som arresterades tillsammans med Samuel K Ganafa anses inte vara huvudmisstänkta men från polisens och åklagarsidan vill man att de skall testas för hiv för att därmed utröna om de har haft sex med Samuel K Ganafa. Ganafa anklagas förutom för att ha sex ”mot naturens ordning” för att ha överfört hiv till sexpartners och blev, utan domstolsbeslut, utsatt för tvångstestning.
Vid fredagens häktningsförhandling fanns förutom advokater även representanter för hbt-rörelsen SMUG liksom personer som var beredda att ställa upp med borgen.

Samuel K. Ganafa

I den ökända skandaltidningen Red Pepper, som tidigare bedrivit hårdföra hetskampanjer mot landets hbt-personer, presenterades i fredags gripandet av Samuel K Ganafa som ”Telekom-boss i sodomi-skandal”. Red Pepper har varit drivande för att landets lagstiftning mot homosexualitet skall skärpas med angiverikrav och dödsstraff för upprepade ”förseelser” och för hiv-positiva som har samkönat sex.
Från SMUG och andra organisationer som arbetar med hiv, hbt och mänskliga rättigheter i Uganda kommer nu kravet att Samuel K Ganafa skall släppas.
”Det är värt att notera att detta inte är en isolerad händelse utan en i raden av väl dokumenterade polisiära ingripanden mot hbti-personer i Uganda. Vi kräver därför ett stopp för de pågående kränkningarna av hbti-samhället och dess juridiska representanter.”
Jimmy Sserwadda, förbundsstyrelseledamot i RFSL, som tidigares flytt från Uganda och som i våras tog emot QX Hederspris tillsammans ned sin man Lawrence Kaala vid GayGalan, berättar för QX att man nu söker akut ekonomisk hjälp för att täcka de juridiska kostnaderna och hitta säkert boende för aktivister som nu är trängda.
Under året har Regnbågsfonden samlat in stöd till arbetet i Uganda och hittills har 430 000 svenska kronor kommit in. Insamlingen pågår fram till den 15 december då pengarna överlämnas till RFSLs arbete i Uganda i samband med Gay Jul-mässan i Johannes Kyrka under Pink Christmas.