Kristin

Det privata fastighetsbolaget Libeno betalar 155 miljoner kronor för fyra hus på Sveavägen. Att det blir privatägt i stället för kommunägt kan påverka RFSL, RFSL-Stockholm, RFSL-Ungdom och Stockholm Pride på flera negativa sätt.

Försäljningsavtalet ger inga skydd mot hyreshöjningar och det finns inga garantier att RFSL ens får vara kvar i lokalerna.
– Det är mycket möjligt att bolaget gör om lokalerna till kontor, vilket är mer ekonomiskt gynnsamt, säger Jonas Eklund (MP), som sitter i kommunfullmäktige och tidigare varit engagerad i RFSL Ungdom.

RFSL och RFSL Stockholm fick reda på den planerade försäljningen först i fredags.
– Vi blir väldigt oroliga att vi inte kommer att kunna bedriva vår verksamhet längre och att vi är tvungna att leta nya lokaler, säger Kristin Arthur, RFSL Stockholms ordförande.

Jonas Eklund förvånas över att ingen informerat RFSL om en försäljning som varit planerad länge.
– Det verkar som om man mörkat för politikerna att RFSL finns i lokalerna, eftersom inte det står med i handlingarna som fastighetsnämnden tagit del av.

Förbundet har försökt nå fastighetsnämndens ordförande, Madeleine Sjöstedt (FP).
– Vi vill att det i avtalet skrivs in villkor om att vår verksamhet kommer att få vara kvar, precis som det gjort för de studentbostäder som finns i byggnaden, säger Kristin Arthur.

RFSL Stockholm har även skickat ett brev till fastighetsnämnden, där det står att det är viktigt att organisationen får vara kvar och att det säkerställs. Vänsterpartiet och Miljöpartiet önskar att beslutet skjuts upp.

Organisationen och Miljöpartiet menar att det är av ytterst vikt att verksamheten ligger centralt, får hyra till ett rimligt pris och att entrén är diskret.
– Våra lokaler har anpassats för funktionshindrade och det är också bra att vi ligger en våning upp, så att det inte är lika lätt att bli vandaliserad, säger Kristin Arthur.

Fastighetsnämndens ledamot Mikael Eskman (M) säger så här:
– Jag visste inte att RFSL är hyresgäst, men jag har ingen anledning att kommentera. Det får ordförande Madeleine Sjöstedt göra.

Eftersom Madeleine Sjöstedt är upptagen svarar borgarrådssekreteraren Jonas Uebel i stället.
– Köparen tar ju över hyresgästerna och de avtal som finns. Det finns inte utrymme att köra iväg eller höja hyran förrän avtalet löper ut.

Enligt Jonas Uebel betalar RFSL en marknadsmässig hyra och försäljningsprocessen började redan 2011.
– RFSL verkar vara felaktigt ute när de säger att de inte kände till det här och vi visste från början att RFSL var hyresgäst.

Men varför Mikael Eskman inte gjort det kan han inte svara på.

– RFSL Stockholm har betalat en lägre hyra eftersom staden har ansett att vår verksamhet är viktig. När vårt avtal löper ut vet vi inte vad som händer. Det finns inget som säger att vi är skyddade och vi är kritiska till förfarandet, att vi inte finns omnämnda och att vi inte fått föra dialog, säger Kristin Arthur.

Köparen Libeno har inte kunnat nås.

Sen eftermiddag kommer fastighetsnämnden att fatta beslut.