Under tisdagen meddelade Hong Kong Court of Final Appeal att samkönade äktenskap inte skall tillåtas.

Samtidigt beordrade de myndigheterna i den kinesiska ”administrativa regionen” att inom två år ta fram ett förslag till hur samkönade relationer skall ges ett erkännande.

”Avsaknaden av juridiskt erkännande av relationer är stör och kränker deras privata liv tillsammans på sätt som utgör godtycklig inblandning”, förklarade domare Patrick Keane enligt BBC varför beslutet togs av domstolen.

Frågan om erkännande av samkönade relationer har drivits av demokratiaktivisten Jimmy Sham sedan 2018. Efter att ha förlorat i lägre instanser tog han så slutligen frågan till Hong Kongs högsta domstol där han nu vunnit i alla fall en halv seger.

Domstolens beslut att samhället skall reglera även samkönade kärleksrelationer har stöd av en majoritet av befolkningen, där 60% säger att det är för samkönade äktenskap mot endast 38% för tio år sedan.

I februari i år beslutade samma domstol att könskorrigerande behandling inte skulle krävas för att en trasperson skulle få byta juridiskt kön.

Konservativa, Peking-trogna, jurister och politiker är dock mer negativt inställda till hbtqi+rättigheter. Detta, skriver BBC, har märks inför kommande Gay Games som är planerat till början av november i år. Konservativa har varnat för att Gay Games strider mot provinsens ”säkerhetslagar” och kallat det en ”skam” att spelen arrangeras.