Liberalernas borgarråd Jan Jönsson i Stockholm reste till Polen för att träffa bland annat Karolina Zdrodowska, vice borgmästare i Warszawa, och andra HBTQ-organisationer. Syftet med resan var att få perspektiv på hur HBTQ-personer har det ställt i ett land med en konservativt nationalistiskt regering. 

– Vi oroar oss för att läget i Polen kan hända i framtiden i Sverige, säger Jan Jönsson till QX.
Jönsson berättar att han ser likheter mellan Polens regering och Sverigedemokraterna. Han hänvisar till SD:s representanter som tydligt inspirerats av polsk retorik och ger Björn Söders återkommande jämförelser mellan homosexuella och pedofili som exempel.

Idag ingår inte SD i regeringen och har inget inflytande på HBTQ+området. Men om SD skulle bli en del av regeringen i framtiden kan det ändras.
– Om de skulle bli en del av regeringen i framtiden så kommer de få inflytande på alla frågor och lagstiftningar, säger Jönsson och är oroad över hur framtiden kan se ut om en sån konstellation skulle bli verklighet.

Polens demokrati och rättsstat har försämrats kraftigt under de två senaste mandatperioderna. Ökad självmordsstatistik bland HBTQ+personer, lägre tillit till polis och rättssystem och lagar som inte stöttar HBTQ-personer är några exempel.
– Det var skrämmande att se och vi ska inte tro att vi är säkra, säger Jan Jönsson till QX.

Jan Jönsson med Karolina Zdrodowska, vice borgmästare i Warszawa
Jan med Miłosz Przepiórkowski, vice ordförande för LAMBDA.