I sex olika berättelser får vi möta människor i Kiev som bestämde sig för att bli kvar då Ryssland började attackera i februari 2022. Vi får till exempel följa en fiktiv version av Eurovision-stjärnan Verka Serduchka som väljer att stanna i sin bostad mitt i Kiev. Han, Andrij, blir en röst för motståndet genom sociala medier. Och i ett avsnitt möter vi 7-åriga Egor och hans två mammor, varav en är kirurg på ett barnsjukhus.
Anastasia Lodkina, seriens showrunner, berättar hur serien föddes ur en vilja att sprida inspirerande berättelser.
– Berättelsen om Andrij, som är jättekänd i Ukraina, som stannade kvar och gav intervjuer med hopp och humor om att vi skulle stå tillsammans inspirerade många. Han var det första som fick mig att skratta efter att kriget brutit ut. Det finns humor mitt i det tragiska och vi ville fokusera på hur det är att leva livet mitt i ett krig.

Berättelsen om Egor och hans två mammor kom av att man ville skildra en familj där tittarna såg smärtan i valet att stanna eller inte.
– Den ena mamman är biologisk mor, medan den andra inte har någon som helst laglig skyldighet men älskar sin son så mycket. Vi grät så mycket när hon sa att hon inte är någon för sin son ur juridisk synpunkt. Det grep tag.
Huruvida berättelsen om Andriey touchar HBTQ+tematik är oklart.
– Han lever ensam och kan inte prata om sitt privatliv. Han är ensam men han är samtidigt  inte ensam. Men det var viktigt för honom att få fram att detta är vår tolkning av hans liv.
Vi säger inte direkt att det är honom det handlar om, men man förstår det genom delar av hans liv.

Att spela in i Kiev var en utmaning med en elektricitet som kom och gick, och varningar om lockdowns och flyglarm.
– Vi hade en plan A, B & C, olika lösningar redo för att få det att funka. Det var också tvunget att finnas skyddsrum intill under inspelningsplatserna. Men vi lyckades.

Hur är det i Kiev just nu?
– Under de första månaderna lämnade hälften av alla staden. Men fler och fler kommer till staden också. Det är en stad av motstånd. Folk studerar, går på bio, är ute, det är en stad av hopp där livet till sist vinner.

Än så länge visas Vi som valde att stanna bara i digitala plattformar, men i vinter ska den visas i nationell tv i Ukraina.
– Det är ju en diskussion i sig om det är okej att filma medan kriget pågår, men vi är redo för en diskussion. Ukraina är en demokrati och det är vad vi slåss för i detta krig.

Vi som valde att stanna. SVT, 10 november