Under tisdagsmorgonen antog EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri och rättigheter en plan i syfte att komma åt homofobi och diskriminering baserad på sexuell orientering och könsidentitet inom unionen.
– Morgonens omröstning sänder ett tydligt och starkt budskap och visar på en bred konsensus över det politiska spektrumet kring hur man kommer åt detta problem, kommenterade idag Roberta Metsola, talesperson för EPP-gruppen, där bland annat svenska Moderaterna och finska Samlingspartiet och de båda ländernas kristdemokrater ingår.
I ett pressmeddelande från Socialdemokraternas partigrupp konstaterar svenska Anna Hedh att 47% av unionens hbti-personer (i står för intersexuell) uppgett att man känt sig diskriminerade eller trakasserade under 2012.
– I rapporten kräver vi att kommissionen, medlemsstaterna och relevanta organ tillsammans utarbetar en övergripande handlingsplan för hur man på fem till tio år sikt ska uppnå ett skydd för hbti-personers grundläggande rättigheter, säger Hedh.
Samtidigt konstateras att EU-parlamentet sedan 2011 har antagit tio olika resolutioner i ämnet. Ulrike Lunacek från den gröna gruppen i parlamentet säger att hon nu hoppas att ”Kommissionen – äntligen – presenterar en sammanhängande strategi inom de områden man ansvarar för till försvara mänskliga rättigheter för lesbiska, bögar, transpersoner och intersexuella”
I januari 2014 kommer den idag antagna planen att tas upp i EU-parlamentets plenum.