I onsdags, samma dag som Drag Race Philippines final visades på TV, valde den filippinska polisen att arrestera den 33-årige dragartisten Amadeus Fernando Pagente. Med dragnamnet Pura Luka Vega väckte hen uppmärksamhet i religiösa kretsar då hem i juli framförde en rockversion av bönen ”Fader vår” utklädd till en rödskimrande version av en möjlig Jesus. Ett uppträdande som fått viral spridning och även uppmärksammats av internationell media.

Trots att videon tagits bort från sociala plattformar och Pura Luka Vega förklarat att det aldrig var menat att såra några troende och trots att Katolska kyrkan kritiserat framträdandet men inte uppmanat till någon polisiär åtgärd så greps Pagente enligt tidningen Queer.de för brott mot Filippinernas blasfemi-lagar. Enligt dessa kan hen dömas till maximalt 12 års fängelse för att ”såra” religiösas känslor.

Protester har kommit efter att Pagente greps och fått stor mediauppmärksamhet. Demonstrationer har hållits utanför polisstationer och på sociala medier med hashtagen ”Drag is not a crime” och ”Free Pura Luka Vega”. Fortsatt under helgen satt den 33-årige Pagente i häktet.