När artisten och föreläsaren Julia Alfrida besökte en högstadieskola i Hedemora i veckan fick hon flera homofobiska kommentarer kastade mot sig under föreläsningen när hon berättade att hon är gay.
– En person gick till och med ut mitt under föreläsning och sa ”jag tänker inte sitta och lyssna på den där lesbiska idioten”. Någon annan kastade upp något på scenen och jag fick ducka för alla möjliga mentala distraktioner. Jag har aldrig upplevt något liknande.
Julia föreläser främst ute på skolor för högstadie- och gymnasieelever om ämnet hbtqi, identitet, psykisk hälsa och att våga följa sina drömmar och mål.

Fortsatte du eller avbröt du föreläsningen?
– Jag försökte fokusera på de barn och ungdomar som jag vet satt där i föreläsningssalen och som kunde relatera till innehållet i min föreläsning. Förmodligen var någon av de 300 eleverna i publiken en hbtqi-person och det är en stor sorg att de fick uppleva detta kaos. Hur ska hen våga komma ut när klimatet och miljön är så fördomsfull?

Är det här första gången du råkar ut för det?
– Ja, det är första gången jag råkat ut för detta i så pass extrem grad. När jag föreläst på skolor tidigare har det uppstått att någon enstaka elev har skrivit något homofobiskt till mig på sociala medier i efterhand men jag har aldrig varit med om något liknande som detta i Hedemora. Så här tydliga och direkta trakasserier gjorde mig minst sagt chockad.

Vad sa lärarna när det inträffade?
– De klev inte in och sa ifrån utan försökte mer släcka de bränder som pågick under föreläsningens gång genom att de sprang runt och försökte få ordning i salen, men det kändes lönlöst, som att skadan redan var skedd. Jag har pratat med skolan i efterhand och sade att de borde haft mer förebyggande arbete inför föreläsningen samt mobilförbud och förbud mot alla andra elektroniska prylar. Skolledningen har bett om ursäkt och uttrycker att de skäms över hur det blev. De har sagt att de ska sätta igång en stor insats för förändring nu och jag kan bara hoppas att de håller vad de lovar!

Hur känner du idag några dagar efter incidenten?
– Jag känner mig fortsatt lugn och trygg i mig själv, jag tog inte åt mig personligen av det som skedde men jag känner mig samtidigt lite chockad och väldigt sorgsen över hela händelsen. Det är många som hört av sig och visat sitt stöd vilket är stärkande och upplyftande men jag har även fått en del homofobiska kommentarer på Instagram vilket inte är roligt såklart. Men jag tror och hoppas att någonting positivt kommer ur detta och att fler inser att vi behöver kämpa för hbtqi-personers rättigheter och trygghet ännu mer.