Polska gayaktivisterna Jakub och Dawid (som även är enorma Roxette-fans) blev kända i Sverige då de medverkade på QX-galan där de överraskades på scenen av sin idol Per Gessle. Hemma i Polen är Jakub & Dawid kända profiler inom hbtq-världen och lyfter ständigt hbtq-frågor och visar sin kärlek öppet. Men de senaste åtta åren har det varit en hård högerextrem vind som svept in över landet i och med att det nationalkonservativa partiet Lag & Rättvisa tog makten. Men i söndagens val vann oppositionen med liten marginal, en seger för demokratin sägs det.

– Efter åtta år får partiet som ständigt attackerade oss genom att skapa HBT-fria zoner, som försökte förbjuda våra parader och som skickade åklagare mot oss äntligen lämna ifrån sig makten, säger en jublande glad Jakub till QX.

– Deras åtta år vid makten har förändrat vårt liv – jag förlorade mitt jobb för att jag är gay och vi flyttade från stan till landsbygden eftersom vi fick så många hot att vi inte kunde stå ut med den utsattheten längre. Det har varit en hemsk tid.

Hur var söndagen när rösterna skulle räknas?

– Vi sov inte på hela natten, vi satt uppe och tittade på rösträkningen och när det visade sig att de demokratiska partierna vann föll vi i varandras armar och kysste varandra av lycka som om vi skulle gifta oss för andra gången, säger Jakub. Äntligen kan vi andas ut och det finns äntligen en chans att införa civila partnerskap i Polen eftersom alla tre partier som ska bilda regeringen har det i sitt partiprogram.

Hur känner du nu?

– Efter åtta års polarnatt så kom solen äntligen fram igen. Precis så känns det!