Från sista oktober upphör QX.fi att uppdateras. Nyhetssajten riktad till finskspråkiga finländare har getts ut sedan februari 2012.

Chefredaktör Sami Montell, som redan 2011 kontrakterades av QX Förlag för att marknadsföra Qruiser, började snart publicera nyhetstexter först i en Qruiser-blogg och sedan som egen nyhetssida.

QX.fi har totalt under 2012-2023 publicerat 3700 artiklar varav en del är sampublicering med svenskspråkiga QX. Liksom svenskspråkiga QX har finskspråkiga sajten blandat nöje, kultur, samhälle och även debatt. Sami Montell har i artiklar och kommentarer kritiserat delar av hbtqi+rörelsen för att ha tappat kontakten med homo-bisexuella, för att  uttrycka sig homofobt i sin historieskrivning och istället helt fokusera på frågor som rör genus och transpersoner. Detta har periodvis skapat heta debatter i hbtqi-Finland.

2014 hölls den första Gaygalan i Finland. Totalt kunde fem stycken genomföras innan de finska galorna av ekonomiska skäl fick läggas ner. Galor som fick stor medial uppmärksamhet men som inte lyckades få nog betalande gäster och nog med sponsorer för att kunna fortsätta.

Och just ekonomin är orsaken till att även QX.fi upphör att publicera nya artiklar. De artiklar som redan publicerats kommer att finnas kvar och QueerMap kommer att fortsätta uppdateras löpande även på finska och QX Shop kommer fortsatt även erbjuda en finskspråkig del och Qruiser även fortsatt finnas på finska.

– Det är självklart enormt trist att vi inte lyckats få en ekonomi i utgivningen av finska QX, säger QX Förlagschef Jon Voss. Att vi gjort satsningar i Finland började just med att Qruiser växte starkt och att intresset för både den redaktionella bevakning vi hade på svenska och QX GayGala var stor i Finland.

– Att då få kontakt med Sami Montell blev en fantastisk match. Hans erfarenhet från nöjeslivet i Helsingfors som DJ och medarrangör av bland annat Mr Gay Finland, gav oss en möjlighet att få en närvaro och att på finska kommunicera kring Qruiser, vår Shop och vår redaktionella idé om att erbjuda en bred bevakning av regnbågssamhället.

På QX.fi har Sami Montell sammanfattat de 12 åren med QX.fi.

I Finland finns fortsatt digital media som då och då uppdaterar sina sajter om hbtqi+frågor, Ranneliike.net och Kehrääjä.com. Tidigare har den danska regnbågsscenen förlorat sin enda trycka gaymedia, Out and About, som nu dock lever kvar på nätet. I Norge finns två regnbågsmedia, den tryckta och digitala Blikk liksom den digitala Gaysir.