Under partikongressen i går petades Mikael Gustafsson, som i dag sitter i EU-parlamentet, ner till en andraplats till förmån för Malin Björk. Hon vann omröstningen med två röster och resultatet blev 106–104.

– Förutom att folk skulle säga att jag är kompetent tror jag att jag blev vald för att jag är kvinna. Västerpartiet ville ha en kvinna som förstanamn. Vårt parti har ju ett feministiskt innehåll, så då är det viktigt att man omsätter det i praktiken. Och vi är ju inte emot kvotering, säger Malin, som nu arbetar som partiets politiska rådgivare och är engagerad i hbtq-nätverket.

I dag har Vänsterpartiet bara ett mandat i EU-parlamentet och skulle det stå sig efter valet till parlamentet den 25 maj, så blir det Malin Björk som tar plats i Bryssel och Strasbourg.

Hon kommer att driva feministiska, antirasistiska och hbtq-frågor.
– Vänsterpartiet har en extra viktig roll mot, som jag kallar det, mörkrets krafter. Det behövs en motkraft mot hur EU ser ut i dag. Det finns alldeles för mycket sexism, rasism och homofobi. Jag vill bekämpa det.

Vilka hbtq-frågor är viktiga för dig?
– Alla måste ha lika rättigheter, hbtq-personer ska kunna gifta sig, adoptera och ha samma juridiska rättigheter.

I dag finns det två öppet lesbiska i EU-parlamentet, så med Malin blir det i så fall tre stycken.
– Det är viktigt och spelar stor roll. Jag kommer inte acceptera hatiska formuleringar och jag kräver respekt. Med hela min kropp. Det går inte längre att prata om ”de där”.

Hon berättar att hon blev chockad när hon såg vilket motstånd lagen om att homosexuella ska få adoptera och gifta sig i Frankrike fick.
– Föraktet får inte bre ut sig och jag har två barn. Jag kan fan inte acceptera att de skulle utsättas för något, bara för att de har två morsor.

I går: ”Hbtq-aktivist toppar Vänsterpartiets EU-lista