När Alee Farrohi, som undervisar i medieämnen på Storsjögymnasiet i Östersund, läste om att nynazister misshandlar homosexuella i Ryssland efter att den nya antigaylagen antagits, fick han nog.

Han visade en kollega och några av sina elever artiklarna där man kan läsa om det som hänt i Ryssland och tillsammans bestämde de sig för att starta projektet #fuckyouputin.
– Det räcker inte bara med att fördöma, utan man måste också agera, säger Alee.

Projektet går ut på att man antingen tar kort på sitt eget eller någon annans långfinger och laddar upp det under hashtaggen #fuckyouputin på Facebook, Instagram eller Twitter.
– Vissa tar en selfie och andra tar en gruppbild, där hela familjen pekar finger.

Alla fingrar är välkomna, tjocka, smala, långa, korta, bruna, vita och rosa.
– Man behöver inte ens ha filat naglarna, det är bara att fota och lägga upp. Folk från Taiwan och Brasilien har deltagit. Det är en global kampanj.

Han tycker att fuckyoufingret är en bra symbol, eftersom den är universell. Alee är inte själv hbtq-person, men han tycker att den ryska lagen strider mot de mänskliga rättigheterna.
– Jag är från Iran. Så jag känner igen det här mönstret. Alla som inte passar in i ramen förföljs. Så är det i Ryssland och så är det i Iran. Folk är konstant rädda.

Projektgruppen har på frivillig basis ägnat timmar åt det här och det har blivit långa dagar.
– Vi sitter till klockan nio eller tio på kvällarna och jag får skjutsa hem eleverna. Det var en som berättade att han är hbtq-person för mig. De andra är de inte, vad jag vet.

Läraren är stolt över sina engagerade elever.
– Jag har tidigare bott i New York, och visst staden Östersund slår inte det, men det här jobbet är det bästa. Det är så himla roligt att se sina elever så engagerade. Det är hoppfullt!

Föder inte hat hat?
– Det här är inte hat, utan vi vill uppmuntra till kärlek för alla.

Kampanjen kommer att pågå fram till OS, en tid då det är extra mycket fokus på just Ryssland.

Ett vackert fotomontage som Fredrik Petterson satt ihop.